BRUSSEL/LONDEN/MADRID (reuters, eigen berichtgeving) -- De Belgische economie produceerde tijdens het derde kwartaal 0,3 procent meer goederen en diensten dan tijdens het tweede. Op jaarbasis -- in vergelijking met einde september vorig jaar -- komt de economische groei uit op 0,8 procent. De Britse economie daarentegen groeide tijdens het derde kwartaal alleen al met 0,8 procent. In Spanje verzwakte de groei maar blijft hij bijna drie keer zo krachtig als in eigen land. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en van minister van Financiën Gordon Brown.

In eigen land beleven we het derde opeenvolgende kwartaal met economische groei. Tijdens de eerste drie maanden ging de economie er 0,6 procent op vooruit, tijdens de daaropvolgende kwartalen elke keer met 0,3 procent. Op jaarbasis versnelt de economische groei. Einde maart lag de activiteit nog 0,2 procent lager dan een jaar eerder, einde juni was ze met 0,5 procent gestegen en nu met 0,8 procent.

Economisten waarschuwen echter voor overdreven optimisme. Het is vooral omdat met uiterst zwakke cijfers wordt vergeleken, zeggen zij, dat de groei tijdens het tweede en het derde kwartaal mooi afsteekt. Voor het hele jaar moest de Nationale Bank vorige week vrijdag de groeiverwachtingen nog met 0,3 procentpunt verlagen tot 0,7 procent. Voor volgend jaar mikt de regering op 2 procent groei. Dat lijkt volgens veel economisten nogal optimistisch.

De Britse economie groeit intussen in het sterkste tempo in twee jaar. Met een groei van 0,8 procent in vergelijking met het tweede kwartaal, leverde de Britse economie tijdens de maanden juli, augustus en september de beste prestatie sinds het tweede kwartaal van 2000. Met 1,8 procent op jaarbasis ligt de groei ook heel licht boven de langetermijntrend voor de Britse economie.

Eerder hield het Brits instituut voor de statistiek het op 0,7 procent groei voor het derde kwartaal, maar vooral de dienstensector deed het uiteindelijk beter dan eerst werd aangenomen.

In Spanje zakte de groei van 2 procent op jaarbasis in het tweede, naar 1,8 procent in het derde kwartaal. Volgens economisten is het onwaarschijnlijk dat de Spaanse regering haar officiële doelstelling van 2,2 procent groei voor het hele jaar nog kan halen.

Zowel de Spaanse als de Belgische groeicijfers zijn nog ,,onder voorbehoud''. Het gaat om voorlopige ramingen die tijdens de komende weken nog kunnen worden herzien.

De Nationale Bank maakte gisteren ook bekend dat de introductie van de euro in de dagelijkse economie dit jaar een effect van 0,2 procentpunt heeft gehad op de inflatie. Dat is in lijn met het gemiddelde van de eurozone. De bank becijferde ook dat nu ruim 60 procent van de prijzen eindigt op een nul, een vijf, 98 of 99 cent, net zoals vroeger in frank. Begin dit jaar was dat maar 35 procent.