Luc Onclin
© belga
BRUSSEL -- Luc Onclin (59) treedt eind dit jaar terug als de nummer twee van de Frans-Belgische bankgroep Dexia. Het gaat om een persoonlijke beslissing van Onclin, ingegeven door familiale redenen. Onclin wordt als voorzitter van Dexia Bank opgevolgd door Axel Miller, die meteen de jongste voorzitter ooit van een Belgische grootbank wordt.

Luc Onclin is de tweede Belgische topbankier in evenveel dagen tijd, die aankondigt dat hij gaat terugtreden. Onclin legt zijn functies bij Dexia al eind dit jaar neer, na een carrière van meer dan 31 jaar bij het vroegere Gemeentekrediet van België.

Onclin, jurist van vorming, begon in 1971 bij het Gemeentekrediet als bediende op het juridisch departement. Hij werd in 1984 lid van het directiecomité van de bank en was verantwoordelijk voor het net van zelfstandige agenten.

Onclin maakte carrière in een instelling die destijds de rust kende van een niet-genoteerd bedrijf met een stabiel inkomen. De ,,bank'' trok geld aan door de uitgifte van kasbons en plaatste geld via kredietverlening aan de lokale besturen.

Twee belangrijke stappen, de overname van de Luxemburgse vermogensbeheerder Bil in 1989 en de alliantie met Crédit Local de France in 1996, met daarbovenop recenter de overname van Artesia, maakten van de groep een volwaardig bancair bedrijf.

Met de overname van de Nederlandse zakenbank Kempen & Co en het gespecialiseerde Labouchère nam Dexia ook zorgenkindjes aan boord. Bij Labouchère kijkt Dexia aan tegen revolterende klanten die geavanceerde beleggingsproducten kochten om fiscale redenen, maar door de terugval van de aandelenmarkten tegen zware verliezen aankijken.

Onclin was sinds december 1999 voorzitter van Dexia Bank België, een functie die hij overnam van François Narmon die voorzitter van de raad van bestuur werd. Als vice-voorzitter van het uitvoerend comité van de Dexia Groep was Onclin de facto de nummer twee, naast de Fransman Pierre Richard. Beiden bleken complementair. Richard is meer een strateeg, terwijl Onclin zich als ,,hands on'' profileerde en een vrij directe stijl hanteerde.

Dat Onclin eind dit jaar de bank verlaat, is puur ingegeven door familiale redenen. Hij wordt opgevolgd door voormalig topadvocaat Axel Miller (37) die in 2001 bij de bank kwam na een carrière bij Stibbe. Met zijn 37 jaar wordt Miller de jongste voorzitter ooit van een Belgische grootbank.

Miller studeerde in 1987 af als licentiaat in de rechten aan de Brusselse ULB. Hij begon zijn professionele loopbaan in datzelfde jaar als medewerker bij het advocatenkantoor Simont & Simont, het huidige Stibbe.

Als advocaat verwierf Miller een stevige reputatie en behandelde hij voor Dexia de grote vennootschapsdossiers. In mei 2001 stapte hij over naar Dexia als general counsel en lid van het uitvoerend comité. Begin dit jaar werd hij lid van het directiecomité van Dexia Bank België, in opvolging van Dirk Bruneel.

Miller moest ook de integratie van Artesia Banking Corp in goede banen leiden, een delicaat dossier door het verschillend karakter van de bankagentschappen (zelfstandigen versus bedienden). Miller slaagde er in de rust terug te brengen in het kantorennet waar vooral de christelijke bond LBC een jaar lang voor sociale onrust zorgde.

Als voorzitter van Dexia Bank België wordt Miller ook verantwoordelijk voor de financiële dienstverlening aan de retailcliënteel (Retail Financial Services) in het uitvoerend comité van de Groep.