Rik Daems
©rr
BRUSSEL -- De federale minister van Telecommunicatie, Rik Daems (VLD), blijft bij het geplande UMTS-scenario in België, met een veiling van vier gelijke licenties voor de nieuwe, performante gsm-netwerken. De veiling van UMTS-licenties in Nederland leverde nochtans slechts een derde op van wat verwacht werd (108 in plaats van 360 miljard frank) en eindigde in grote verwarring (DS 25 juli).

Daems wil niet voorlopen op 14 september wanneer de regering de procedure voor de licentieverkoop vastlegt, maar volgens hem staat het vast dat een veiling de enige manier is om een schaars goed te verdelen, en zeker beter dan een schoonheidswedstrijd, waarbij de kandidaten zich enkel moeten voorstellen.

Het staat ook vast dat er vier gelijke licenties komen. ,,We hebben vandaag drie gsm-operatoren. Er moet absoluut een nieuwe speler komen'', zegt Daems in een gesprek met De Standaard. De minister verwacht meer dan vier kandidaten, en rekent dus op minstens twee nieuwe spelers op de Belgische markt. ,,Dat zal zeker meer marktconformiteit opleveren dan in Nederland, waar de licenties uiteindelijk gewoon verdeeld werden.''

Of dat ook een hogere prijs oplevert, laat Daems in het midden. ,,Ik blijf bij mijn schatting van 60 miljard frank.''

Dat wil niet zeggen dat Daems niet denkt aan de opbrengst. Integendeel. De minister, die ook bevoegd is voor de overheidsbedrijven en -participaties, heeft zijn hele beleid afgestemd op de realisering van meerwaarde. ,,En zeker niet op een uitverkoop'', stelt Daems. ,,Ik wil niet blind privatiseren of naar de beurs brengen om geld op te pikken. Vandaag al kunnen we als actief aandeelhouder aan waardecreatie doen'', zegt Daems.

Een voorbeeld. Ben, de Nederlandse gsm-operator die voor 70 procent in handen is van Belgacom, heeft in Nederland samengewerkt met Deutsche Telekom om een UMTS-licentie binnen te halen, wat gelukt is voor 870 miljoen gulden (16 miljard frank). ,,Alleen hadden we die licentie nooit kunnen veroveren en was Ben zowat 700 miljoen euro (28 miljard frank) waard. Doordat we nu, gedeeld, een UMTS-licentie bezitten, is Ben 2,3 miljard euro (92 miljard frank) waard. Dat is 1,5 miljard euro (60 miljard frank ) extra waarde. Door Belgacom-dochter Skynet te laten versmelten met het Franse Infosources, hebben we eveneens 60 miljard frank aan meerwaarde gecreëerd.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig