BRUSSEL -- De top van de twee Cobepa-dochters Ibel en Mosane onderzoekt verschillende scenario's om de activiteiten voort te kunnen zetten. Er ligt zowel een management buy-out ter studie als de mogelijkheid een nieuw durfkapitaalfonds te lanceren. Het initiatief voor dat laatste kan ook rekenen op de steun van enkele spilfiguren van Cobepa.

Philippe Lambrecht, gedelegeerd bestuurder van Ibel, was gisteren heel kort in verband met deze scenario's. ,,Geen commentaar, ik kan niets zeggen.''

Ibel heeft meer duidelijkheid gevraagd over zijn toekomst aan zijn Franse hoofdaandeelhouder en wacht officieel nog altijd op informatie. Als Parijs de strategie verder blijft steunen, zou Ibel (en ook Mosane) kunnen blijven voortwerken zoals in het verleden, luidt de redenering.

Het management van de durfkapitaaldochters neemt ondertussen initiatieven om actief te blijven in de sector. Eén scenario is om Ibel en Mosane los te kopen van Cobepa.

Het voordeel van dat scenario is dat het team dan kan verder werken met een bestaande portefeuille. Een nadeel is dat het financieel risico niet gering is als de dochters verkocht worden tegen een waarde die dicht bij de intrinsieke waarde ligt.

Een tweede scenario is de lancering van een eigen durfkapitaalfonds naar Angelsaksisch model. Een zestal directeuren (waarvan verschillende afkomstig van Cobepa) zou de kernploeg vormen die voor rekening van derden fondsen beheert. Dezelfde strategie voert BNP Paribas vanuit Parijs.

De bedoeling is om het fonds meteen voldoende financiële slagkracht te geven (ruim 10 miljard frank). De middelen voor het fonds zouden worden opgehaald bij institutionele partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars. De sleutel tot succes van een dergelijk fonds is het netwerk en de kwaliteit van de investeringsmanagers.

De vraag is of zonder het netwerk van Pierre Scohier het team zich voldoende zal kunnen onderscheiden. Andere oude vrienden, zoals Gevaert, lijken ook niet direct te staan springen om Ibel een handboei toe te werpen. Het lijkt er op alsof Ibel en Mosane twee jaar geleden -- toen Gevaert zich los knipte van Cobepa -- de kans hebben laten liggen om hun lot in eigen handen te nemen.

Waarnemers wijzen ten slotte op de overnamewetgeving: zodra een maatschappij onder bod ligt, mag de activa niet meer ingrijpend veranderen. Dit maakt een buy-out-scenario niet evident.