Wat is de Fed, de Amerikaanse centrale bank, van plan met de rente? Die vraag beheerste ook gisteren nog de activiteit op de beurzen. De Fed trok zich terug voor een twee dagen durend conclaaf dat vanavond zijn beslag krijgt. Rond kwart over acht wordt bekendgemaakt of de Amerikaanse rente al dan niet nog eens verhoogd wordt.

Dat de Bel-20 in Brussel nog een kleine winst boekte, kwam vooral doordat sommige beleggers aan het begin van de quinzaine op de termijnmarkt nieuwe posities innamen. Colruyt was één van de begeerde aandelen en boekte 3,49 procent winst tot 41,5 euro. De distributeur uit Halle maakt later deze week zijn jaarresultaten bekend (het boekjaar loopt bij Colruyt van april tot maart). Delhaize steeg ,,uit sympathie'' met 2,29 procent tot 66,9 euro.

De bankaandelen lieten een gemengd beeld zien, met vooral een goede prestatie voor KBC. De bankverzekeraar werd 2,31 procent duurder tot 45,2 euro. Het slechtste Bel-20-aandeel was IBA, met een verlies van 2,14 procent tot 27,4 euro.

Buiten de index was Arinso opnieuw één van de drukst verhandelde aandelen. Bij het begin van de handel joegen koopjesjagers de koers verschillende procenten omhoog, maar die kregen snel gezelschap van grote verkopers. Het geplaagde softwareaandeel vlagde maar 0,25 procent hoger af op 20,05 euro. Ook Carestel werd opgepikt door koopjesjagers en sloot 3,46 procent hoger op 13,45 euro. Omega Pharma deed nog beter, met 5,48 procent winst tot 38,5 euro.

Op Euro.NM was er relatief weinig beweging. Parc Paradisio kon wel 6,95 procent sterker eindigen op 16,31 euro. Eén van de winnaars op Easdaq was Orthovita, dat 15,74 procent hoger ging naar 6,25 dollar. Option International moest 9,7 procent inleveren tot 12,1 dollar.

New York gokte erop dat de rente onveranderd zal blijven, en dat perspectief kwam vooral de financiële aandelen ten goede. De Dow Jones kon 's ochtends ruim een half procent stijgen, terwijl Nasdaq last had van winstnemingen, vooral in de biotechnologiesector.

In Tokyo kwamen de technoaandelen wel van de grond, wat de Nikkei meer dan twee procent winst opleverde. Toshiba werd het drukst verhandeld en sloot 4,53 procent hoger af op 1.201 yen.

Een lusteloos Frankfort trok zich op aan de halfgeleiderfabrikant Infineon, die uitpakte met een opwaartse herziening van de winstverwachtingen. Het aandeel werd in de late middag beloond met bijna zeven procent winst.

Parijs ging optimistisch van start, maar sloot de dag toch af met een klein verlies. France Télécom speelde de CAC-40 parten door met 3,43 procent te dalen. Bij de kleinere aandelen dook Moulinex liefst 12,78 procent naar beneden als gevolg van slechte resultaten en het ,,opschorten'' van de gesprekken met een kandidaat-overnemer.

De beleggers in Amsterdam speelden het zeker en namen geen posities in in afwachting van het Amerikaanse rentenieuws. Hagemeyer en Akzo Nobel waren enkele namen die het goed deden, met rond de drie procent winst.

In een weinig geanimeerd Londen werd de uitslag grotendeels bepaald door de terugval met 2,5 procent van oliezwaargewicht BP Amoco. Ook de TMT-aandelen presteerden over het algemeen matig. Internetaanbieder Freeserve was voor de tweede dag op rij het lelijke eendje met een verlies van 12,5 procent. Het biotechbedrijf Nycomed Amersham steeg dan weer met 6,1 procent.