Voor de Franse kampioen van het witgoed, Moulinex, zijn het harde tijden. Niet alleen struikelt de fabrikant van mixers, microgolfovens en stofzuigers al enkele jaren van de ene herstructurering in de andere. Ook met het aangekondigde huwelijk met de Italiaanse collega's van Il.Fi wil het maar niet vlotten. Gisteren gingen beide partijen zonder concrete resultaten uit elkaar.

Zo'n nieuws valt niet in goede aarde bij de beleggers. De koers van het aandeel dook liefst 13 procent naar beneden. Een aandeel-Moulinex kost vandaag nog zo'n 5 Franse frank per stuk. Bij de beursgang in 1998 was dat nog ongeveer 14 Franse frank. Daarmee bevestigde Moulinex zijn reputatie als lelijke eendje van de beurs van Parijs.

Nochtans zou de overname binnen afzienbare tijd een feit moeten zijn, bevestigden beide partijen. Il.Fi, bekend van het merk Brandt, bezit vandaag al 26 procent van de aandelen van Moulinex en is naar eigen zeggen vastbesloten dat percentage te verhogen tot 100 procent.

Het geplaagde aandeel kreeg gisteren de dubbele laag, want even voordien had het management van Moulinex bekendgemaakt dat de verwachte resultaten voor het jaar 2000 niet meer aan de realiteit beantwoordden. De verliezen voor 2000 zouden ongeveer het dubbele bedragen van de oorspronkelijke schatting. En in het boekjaar 1999 was er al sprake van een verdubbeling van de rode cijfers. Toen boekte Moulinex een verlies van liefst 5 miljard frank.

De verliezen voor het jaar 2000 hebben te maken met de grootschalige herstructurering die Moulinex eerder dit jaar bekendmaakte. Die is broodnodig want de concurrentie in de sector is bikkelhard. Moulinex moet jaar na jaar wat terrein prijsgeven aan marktleider Electrolux, die, in tegenstelling tot Moulinex, wel de edele kunst van de kostenbeperking beheerst.

De Franse nummer twee inzake huishoudelektronica zal negen fabrieken de deuren sluiten. Zo'n 2.100 mensen verliezen hun baan. Tegen 2003, berekende het management, zouden er in het totaal nog 5.300 bij Moulinex moeten werken. In 1996 waren dat er nog 10.700.

Moulinex wil een aantal activiteiten afstoten. Zo moeten de verlieslatende divisies microgolfovens en stofzuigers naar respectievelijk Whirlpool en het Poolse Zelmer. Moulinex wil zijn actieradius beperken tot de keuken, met mixers, koffiezetapparaten, friteuses en toasters. bloomberg)

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.