BERN (bloomberg) -- De Zwitserse politie liet het afgelopen jaar meer dan 1,5 miljard Zw.fr., een kleine 40 miljard frank, blokkeren bij lokale banken in de strijd tegen het witwassen van misdaadgeld.

Een jaar eerder was dat nog maar 330 miljoen Zw.fr. De witwascel ontving vorig jaar 370 berichten over verdachte financiële transacties, tegen 160 het jaar voordien. Zwitserland probeert wat te doen aan zijn imago van toevluchtsoord voor verdacht geld. In 1998 nam het Alpenland een wet aan die banken oplegt transacties te melden waarvan ze vermoeden dat ze illegaal zijn. Bij privébanken, geldhandelaars en trusts in Zwitserland zit zo'n 3,5 biljoen Zw.fr., of 90.000 miljard frank.

,,Uit de stijging van het aantal meldingen kunnen we niet afleiden dat er nu meer geld wordt witgewassen'', zegt Daniel Thelesklaf, chef van de vierkoppige witwascel. ,,De kans dat witwassers worden gesignaleerd, is gewoon veel groter geworden.''

De openbare aanklager onderzoekt twee derde van de zaken, maar de meeste van die onderzoeken lopen nog. De betrokkenheid van andere landen in de meeste zaken leidt onvermijdelijk tot een lange juridische procedure.

Vorig jaar hadden 54 meldingen betrekking op de vroegere Nigeriaanse ambassadeur Sani Abacha. De federale bankcommissie voert onderzoek tegen vijftien banken die gestolen tegoeden van Abacha aanvaard zouden hebben. Eerder deze maand beschuldigde Genève zijn zoon Mohammed van witwaspraktijken, fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De federale regering in Bern is van plan een eenheid van duizend magistraten op te richten die zich speciaal met georganiseerde en financiële misdaad moet bezighouden. Nu nog zijn de kantons verantwoordelijk voor de afhandeling van dergelijke gevallen.