Een Belgacom-winkel
©pb

BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- Belgacom-dochter Skynet staat volgens waarnemers erg dicht bij de overname van het beursgenoteerde Infosources, een Franse multimedia- en internetgroep. Daardoor zou het Belgische telefoonbedrijf zijn internetactiviteiten een serieuze impuls geven en doordringen tot de Franse markt. Belgacom-woordvoerder Piet Van Speybroeck wou geen commentaar kwijt op ,,geruchten''.

Volgens de Financial Times zou Belgacom na een zogenaamde reverse takeover indirect, via internetdochter Skynet, de controle krijgen bij Infosources en 75 procent bezitten in het gezamenlijke bedrijf. Door Skynet te integreren in een beursgenoteerd bedrijf, krijgt Belgacom controle over aandelen die het eventueel later kan gebruiken om andere overnames te financieren.

De fusie van Skynet en Infosources zou een bedrijf met een waarde van ruim 1 miljard dollar (43 miljard frank) creëren en een miljoen internetgebruikers tellen. Skynet telt ongeveer 400.000 individuele abonnees, Infosources 200.000. Daarbij moet je bedrijfsklanten tellen.

John Goossens, afgevaardigd bestuurder van Belgacom, wou enkel melden dat er voor Skynet een belangrijke fusie in de lucht hangt, voorlopig bekend onder codenaam X.com. In afwachting van de goedkeuring door de beursautoriteiten zei Goossens dat Skynet na de operatie op verschillende beurzen genoteerd zal staan. Gelijkaardige operaties voor andere Belgacom-afdelingen sloot de topman niet uit.

ParisBourse schorste gisteren de handel in aandelen Infosources op de Franse Nouveau Marché ,,in afwachting van een aankondiging''. Infosources sloot maandag 7,53 procent hoger op 15 euro op de beurs voor groeiaandelen. De recordkoers bedroeg 35,28 euro op 10 maart.

Infosources weigerde evenzeer veel commentaar te geven, zowel op de schorsing van zijn aandeel als op het Belgacom-bericht. ,,We proberen onze internetabonnees te integreren in een groter bedrijf'', was het enige wat Christophe Sapet, de afgevaardigd bestuurder van Infosources, kwijt wou aan het persbureau Bloomberg . ,,Belgacom is een van de mogelijke partners die we daarvoor benaderd hebben. We hebben onze gesprekken beperkt tot telefoonbedrijven en zuivere internetspelers.''

Infosources, dat beweert de grootste Franse portaalsite te bouwen, biedt enerzijds internettoegang aan via de service provider Infonie. Daarnaast levert Infosources een heel gamma aan inhoudsdiensten voor Internet: een zoekmachine, spelletjes, e-commerce, enzovoort.

De formele aankondiging van de overname zou vandaag, of ten laatste morgenvroeg, plaatsvinden.

Als de overname plaatsvindt, zou ze voor Belgacom een belangrijke expansie betekenen in een belangrijk domein (internettoegang) en een belangrijk hinterland (Frankrijk). Belgacom kan zijn webdiensten in ieder geval fors uitbreiden. Bovendien zou de internettoegangsactiviteit van Belgacom terechtkomen in een beursgenoteerde groep. Dat zou betekenen dat Skynet verder gefinancierd en uitgebouwd kan worden via de markt.

Belgacom is voor 50,1 procent in handen van de Belgische overheid. De rest is in het bezit van een consortium van SBC Communications, Singapore Telecommunications, Tele Danmark en een groep Belgische investeerders. Nog dit jaar zou de regering de verdere privatisering van Belgacom moeten regelen.

De liberalisering van de telecommarkt en de stijgende concurrentie dwingen alle Europese telecombedrijven om hun heil te zoeken op het web en in draadloze diensten.