BRUSSEL -- De koers van het aandeel-Delhaize viel gisteren terug tot het niveau van 1987, na een waarschuwing dat de winst per aandeel tot 30 procent kan dalen dit jaar. Delhaize kijkt aan tegen een nooit gezien waardeverlies, waardoor het ,,kleine'' Colruyt uit Halle nu meer waard is dan de internationale speler uit Molenbeek.

Na de slachting van gisteren op de beurs is Delhaize nog circa 1,75 miljard euro waard, tegenover 5,65 miljard een jaar geleden. Delhaize had de reputatie van een ,,goede huisvader''-aandeel bij uitstek, en werd ook in Londen actief gepromoot als Belgische blue chip of steraandeel.

Sinds gisteren is de kruidenier beide predikaten kwijt. Na de tweede winstwaarschuwing in enkele weken tijd, spreken analisten van een diepe vertrouwenscrisis. De waarschuwing van gisteren kwam er nadat het aandeel al sinds 17 september onder verkoopdruk stond. Delhaize gaf toe dat de omzetgroei bij Food Lion in het zuidoosten van de VS en Kash n' Karry in Florida achterblijft.

Delhaize zegt dat Food Lion en Kash n' Karry getroffen worden door de verzwakkende economie en agressieve concurrentie. Onder meer de reus Wal-Mart presenteert zich als directe bedreiging. Analisten vrezen voor een negatieve spiraal door de zware financiële lasten die Delhaize meesleept.

Na het bloedbad van de jongste weken en de val van gisteren, is de regionale discounter uit Halle, Colruyt, nu meer waard dan Delhaize. Colruyt heeft een beurskapitalisatie van 1,81 miljard euro, tegenover 1,75 miljard euro voor Delhaize, dat ook 4,1 miljard netto financiële schulden meesleept.

Delhaize sloot gisteren af op 19 euro nadat het aandeel een dieptepunt bereikt had op 17,67 euro.