De aandelenmarkten kregen gisteren een pak opbeurend nieuws uit de bedrijfswereld. In combinatie met de extreem lage koersen trok dat heel wat koopjesjagers aan, en samen met het fenomeen van short covering leidde het tot spectaculaire winsten.

Azië mocht de dans openen met de hulp van exportgerichte aandelen. De beleggers reageerden onder meer opgelucht op de bevestiging van het Amerikaanse conglomeraat GE dat het zijn winstdoelstellingen zal halen. De Nikkei steeg in Tokyo met 1,7 procent tot 9.320,92 punten. Nieuwe berichten over steun aan de banksector duwde de bankaandelen flink hoger. Hongkong steeg met 1,6 procent.

Europa trok zich op aan een uitspraak van de Amerikaanse topman van Nokia, die voor volgend jaar een stijging van de gsm-verkoop voorspelt met 15 procent. Ook de autoaandelen deden het goed omdat er op het autosalon van Parijs positieve geluiden te horen vielen. Iets voor zessen kon de Europese sterindex Stoxx 50 een winst voorleggen van liefst 5,5 procent, de grootste stijging in bijna twee maanden. De Stoxx 600 index deed er 4,5 procent bij. Alle 18 subsectoren gingen vooruit. Van de grote nationale indices scoorde de Franse CAC-40 het best, met 6,3 procent winst.

Bij de automakers reed Peugeot het hardst. Het aandeel klom met 8,7 procent tot 39,57 euro. De groep mikt tegen 2006 op een 23 % hogere omzet. BMW reed in het kielzog met een stijging van 7,8 procent tot 34,6 euro. De omzetdoelstelling voor de Mini werd met 10 % verhoogd. BMW maakte ook een stijging van de verkoop bekend met 19 % over de eerste negen maanden van het jaar.

Renault volgde met 6,5 procent winst tot 45,1 euro dankzij positieve geluiden bij dochter Nissan. Ook Porsche lag goed in de markt, met 7,9 procent winst tot 444,4 euro.

Nokia mocht zijn naam van vedettenwaarde nog eens waar maken met een klim van 10 procent tot 14,48 euro. De Nederlandse maker van chipinfrastructuur ASML dikte met 8 procent aan tot 6,74 euro, na een winst van 11 procent op woensdag.

De financiële sector profiteerde van het beursherstel en dat was bijzonder goed nieuws voor de Belgische beurs, waar Fortis 11,5 procent hoger sloot. ABN Amro won 11,1 procent, Aegon 10,4 procent. ING ging 13 procent hoger naar 15,5 euro, Axa deed er 12 procent bij tot 10,91 euro. Allied Irish Banks, dat verkocht wordt aan de Amerikaanse M&T Bank, ging 8,9 procent omhoog naar 12,5 euro.

De farmareus GlaxoSmithKline won 7,4 procent tot 1.246 pence dankzij een Amerikaanse goedkeuring voor een nieuwe versie van zijn antibioticum Augmentin.

Delhaize genoot de twijfelachtige eer om de verliezerslijst aan te voeren. Een winstwaarschuwing stuurde de kruideniersgroep liefst 13 procent lager naar 19 euro.

Amerika ging verder op het positieve elan en werd ondersteund door beter dan verwachte augustuscijfers uit de vastgoedsector en de verwerkende nijverheid. Analisten zien daarin een teken dat het economische herstel nog niet helemaal dood is, al blijven ze erg voorzichtig over de toekomst.

Ruim een uur na de middag stond de Dow Jones 1 procent hoger op 7.922 punten. Opmerkelijk was dat Nasdaq die trend niet volgde en 0,8 procent in het rood stond. De technologieaandelen stonden onder druk na een verlaging van de financiële verwachtingen bij netwerkmaker Nortel. Dat aandeel verloor 12 cent tot 52 cent.