ALLIED IRISH BANKS: Verkoopt Amerikaanse poot - ERICSSON: Doet ontwikkelingsdivisie van de hand - KPN: Verkoopt kabelactiviteiten in Polen - NORTEL NETWORKS: Stuurt omzetwaarschuwing uit - PCM: Uitgever schrapt 341 banen - VIVENDI: Nog vijf miljard aan activa moet de deur uit - VOLKSWAGEN: Verwacht omzetdaling van 2 procent


ALLIED IRISH BANKS: Verkoopt Amerikaanse poot
Allied Irish Banks (AIB) zou volgens bronnen dicht bij het dossier zijn Amerikaanse dochteronderneming Allfirst voor 3 miljard dollar verkopen aan M&T. AIB zou 700 miljoen dollar cash krijgen en voor 2,3 miljard dollar aandelen, goed voor 25 procent in M&T. Met de inbreng van Allfirst in M&T, wordt deze laatste een van de grootste banken in het Noordoosten van de Verenigde Staten. AIB wordt al geruime tijd door zijn aandeelhouders onder druk gezet om Allfirst van de hand te doen nadat de bank verwikkeld raakte in een beursschandaal.


ERICSSON: Doet ontwikkelingsdivisie van de hand
De Zweedse producent van telecommateriaal Ericsson verkoopt zijn ontwikkelingsdivisie voor nieuwe producten aan het Finse informaticabedrijf TietoEnator. De overeenkomst brengt Ericsson een half miljard kroon (54,5 miljoen) euro op. Ericsson zal het geld aanwenden om zijn schuldenberg af te bouwen. TietoEnator neemt 860 werknemers van Ericsson over.


KPN: Verkoopt kabelactiviteiten in Polen
Vision Networks, waarin de kabelactiviteiten van KPN waren ondergebracht, heeft de Poolse kabelactiviteiten verkocht aan een consortium geleid door 3TS Venture Partners. Met deze transactie heeft KPN al zijn kabelactiviteiten verkocht.


NORTEL NETWORKS: Stuurt omzetwaarschuwing uit
Het Canadese telecombedrijf Nortel Networks verwacht dat de omzet het afgelopen kwartaal met 15 procent gedaald is. In augustus dacht het bedrijf de schade nog te kunnen beperken tot een verlies van 10 procent. Om de kosten te drukken gaat het bedrijf 7.000 banen schrappen. Dat is goed voor 17 procent van het personeelsbestand.


PCM: Uitgever schrapt 341 banen
Het Nederlandse PCM Uitgevers gaat 341 medewerkers ontslaan. Het gaat om de mensen die werken bij dagblad Het Parool, huis-aan-huisblad Weekmedia en uitgeverij Crosspoints. Het aantal ontslagen kan volgens meerdere interne bronnen nog ,,met honderden'' oplopen omdat de reorganisatie ook andere PCM-afdelingen treft, zoals systeembeheerders, drukkers en logistieke medewerkers. PCM-topman C. Smaling ontkent dit ten stelligste. PCM maakte vorige week bekend dat het concern stopt met Het Parool, Weekmedia en Crosspoints (uitgever van de tijdschriften Carp, ON en TKMST). Het Parool en Weekmedia hebben van de uitgever tot 15 november de tijd gekregen om een koper te zoeken en met een doorstartplan te komen. Voor Crosspoints ligt die deadline eerder, op 1 november.


VIVENDI: Nog vijf miljard aan activa moet de deur uit
De Franse mediagroep Vivendi hoopt dit jaar nog voor vijf miljard euro aan activa te kunnen verkopen. Dat heeft topman Jean-René Fourtou gisteren bekend gemaakt. Vivendi houdt uitverkoop om de schuldenput de dempen. De verkoop van Vivendi Environnement staat voorlopig niet op de agenda. De verkoop van de Italiaanse betaaltelevisiezender aan Rupert Murdock is zo goed als rond. Vivendi is ook bereid om zijn 10 procent in de Amerikaanse satellietoperator Echostar te verkopen.


VOLKSWAGEN: Verwacht omzetdaling van 2 procent
De Duitse autobouwer Volkswagen verwacht dat de omzet dit jaar op 4,975 miljard euro zal uitkomen. Vorig jaar draaide de autobouwer nog een omzet van 5,08 miljard euro. De verkoop van Volkswagen viel in de eerste acht maanden in West-Europa terug met 7,1 procent.