ARTHUR: Verlies neemt licht toe - CAMPINE: Terug winst - FARDIS: Nettowinst 34 % omlaag - IRIS: Nettoverlies, maar brutomarge hoger - OMEGA PHARMA: Zet overnamejacht verder - SABCA: Ferme winstdaling - VCST: In Amerikaanse handen - VMS KEYTRADE: Verlies door uitzonderlijke posten


ARTHUR: Verlies neemt licht toe
Arthur, de beursgenoteerde fabrikant van binnenhuiskleding, heeft in de eerste jaarhelft een nettoverlies geleden van 1,118 miljoen euro, tegenover 1,089 miljoen een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde zelfs met 17,9 % tot een verlies van 921.000 euro. De omzet nam met 9,2 % toe tot 7,62 miljoen euro. Voor heel 2002 gaat het bedrijf uit van een omzetgroei met zo'n 7 %.


CAMPINE: Terug winst
De non-ferrogroep Campine heeft in de eerste helft van dit jaar een bedrijfswinst van 1,19 miljoen euro geboekt. Vorig jaar was er nog een operationeel verlies van 1,19 miljoen euro. Netto was er 1,04 miljoen euro winst, tegenover een verlies van 1,76 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde wel met 11 % tot 28,3 miljoen euro als gevolg van gedaalde prijzen. Het verkoopvolume steeg met 1 %.

Campine verwacht dat de tweede jaarhelft moeilijker wordt door de daling van de loodprijzen en de onzekerheid op de antimoonmarkt. In de plastic-activiteiten zou de verbetering wel aanhouden.


FARDIS: Nettowinst 34 % omlaag
Fardis, de beursgenoteerde producent van bio-afbreekbare zakken en folies, boekte in de eerste jaarhelft een daling van de nettowinst met 34 % tot 770.000 euro. Dochterbedrijf Apack drukte voor 430.000 euro op het resultaat. Fardis zoekt voor het dochterbedrijf naar bijkomende financiering en hoopt tegen midden 2003 op een break-even voor de cashflow.

De omzet van Fardis daalde met 14 % tot 53,67 miljoen euro. Dat was vooral te wijten aan de daling van de grondstofprijzen en aan de verkoop van dochterbedrijf Phoenix. Voor het hele jaar verwacht Fardis een 20 % hogere brutobedrijfscashflow (ebitda).


IRIS: Nettoverlies, maar brutomarge hoger
Het beursgenoteerde technologiebedrijf Iris heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 642.000 euro. In dezelfde periode van vorig jaar was er nog een winst van 149.000 euro. Het verlies is onder meer te wijten aan eenmalige financiële kosten. De omzet nam met 40 procent toe tot 21 miljoen euro. De brutomarge steeg met 26,5 procent dankzij een sterke interne groei. De bedrijfskasstroom (ebitda) beliep 493.317 euro.

Het negatief nettoresultaat werd beïnvloed door de zwakkere dollar en de afschrijving van overnamegoodwill.

Het management zegt vol vertrouwen te blijven voor het tweede halfjaar en handhaaft de winstverwachting voor het hele jaar. Het orderboekje voor Frankrijk, België en Luxemburg is goed gevuld, luidt het.


OMEGA PHARMA: Zet overnamejacht verder
Omega Pharma heeft een principieel overnameakkoord getekend met het Nederlandse Schinkel Medical en het Belgische Nova Medica. Beide overnames worden volledig betaald met aandelen.

Schinkel is een leverancier van medische verbruiksgoederen en medisch meubilair voor ziekenhuizen en verpleeghuizen in Nederland. Het bedrijf telt 22 werknemers en haalde vorig jaar een omzet van 6 miljoen euro. Met Nova Medica neemt Omega Pharma een bedrijf over dat gespecialiseerd is in de verkoop van ziekenhuisapparatuur zoals chirurgische lasers en electrocardiografietoestellen. Er werken 13 mensen. In 2001 werd een omzet gehaald van 4 miljoen euro. Beide bedrijven worden ondergebracht in het Omega-filiaal Medical.


SABCA: Ferme winstdaling
De fabrikant van vliegtuigonderdelen Sabca heeft in de eerste jaarhelft een nettowinst geboekt van 370.000 euro, tegenover 2,91 miljoen een jaar eerder. De omzet ging van 64,3 naar 72 miljoen euro, het courant resultaat van 2,24 miljoen naar 190.000 euro. Het gaat om niet-geconsolideerde cijfers die echter weinig van de geconsolideerde zouden moeten afwijken.

Sabca wijt de slechtere prestatie onder meer aan het faillissement van een grote klant (Fairchild Dornier), de financiële verliezen van Arianespace waarin Sabca een belang heeft van 2,5 %, en het sociale conflict van april. Zonder verdere sociale moeilijkheden rekent Sabca op een licht positief bedrijfsresultaat voor het hele jaar.


VCST: In Amerikaanse handen
VCST Industrial Products, een producent van auto-onderdelen uit Sint-Truiden, wordt overgenomen door de Amerikaanse groep Metaldyne. Beide partijen ondertekenden daarover een princiepakkoord. VCST heeft een jaaromzet van 175 miljoen euro en telt 900 medewerkers in 5 vestigingen in België, Duitsland en Amerika.

Metaldyne, een onderdeel van de groep Heartland Industrial Partners, is een wereldwijde ontwikkelaar en producent van wagencomponenten. Het bedrijf is gevestigd in Plymouth, in de Amerikaanse staat Michigan. het heeft een jaaromzet van 1,4 miljard dollar en telt 8.500 personeelsleden in 50 ondernemingen en 11 landen.


VMS KEYTRADE: Verlies door uitzonderlijke posten
De online broker VMS Keytrade afficheert over de eerste jaarhelft een nettoverlies van 2,79 miljoen euro. Het bedrijf boekte wel voor 3,6 miljoen uitzonderlijke kosten: ruim 2 miljoen euro kosten in verband met de overname van RealBank enerzijds en een provisie van ruim 1,5 miljoen euro anderzijds. De provisie slaat op de verkeerde boeking van een reverse split in april van dit jaar, een waardevermindering op het belang in ViewTrade en de waardevermindering op krediet- en financiële portefeuilles.

VMS Keytrade zag de inkomsten uit beurstransacties met 30 % dalen tegenover vorig jaar. De totale inkomsten van de bankpoot (Keytrade Bank) beliepen 13 miljoen euro.