BRUSSEL -- Leon Van Rompay heeft gisteren de overheid een onvoldoende gegeven voor haar aanpak om de verbreiding van generieke geneesmiddelen te stimuleren. De overheid wil via de verkoop van goedkopere kopieën van merkgeneesmiddelen het geneesmiddelenbudget in toom houden.

De topman van Docpharma vindt dat de bevoegde minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbrouke, het totaal verkeerd heeft aangepakt. Hij was nog ongenadiger voor de manier waarop de overheid de registratiedossiers van generieke geneesmiddelen behandelt. De Docpharma-topman waarschuwde dat zijn bedrijf grove middelen zal inzetten om de trage behandeling van generieken-registraties te counteren. Van Rompay liet tussen de regels verstaan dat via de trage registratieprocedures de groei van de generieke geneesmiddelen wordt geboycot.

De maatregelen van de minister van Sociale Zaken om vooral via een financiële stimulans voor de patiënt het voorschrijven van generieke geneesmiddelen te bevorderen, vindt Van Rompay een slag in het water. De enige manier om in België het verbruik van generieken te stimuleren is de dokters financieel te belonen als ze duurdere merkproducten vervangen door goedkopere generieke en tegelijkertijd de apothekers te verzekeren dat niet aan hun huidige winstmarges wordt getornd.

Van Rompay besloot dat Docpharma de overheid niet nodig heeft voor de verdere omzetgroei van de generieke geneesmiddelen in België. Hij gaat ervan uit dat het wegvallen van de patentbescherming van een rist medicijnen, die tot de best verkopende ter wereld worden gerekend, automatisch zal leiden tot een opgang van goedkopere kopieën.