FRANKFORT -- De Neuer Markt, een onderdeel van de Duitse effectenbeurs waar technologieaandelen worden verhandeld, wordt begin volgend jaar opgedoekt. Dat maakte Deutsche Börse gisteren bekend.

De Neuer Markt is een indirect slachtoffer van de leeggelopen financiële zeepbel in de technologiesector. De beursindex van de Neuer Markt kelderde in amper 2,5 jaar met 96 procent. Ook de Smax, De Duitse beursindex van aandelen met een kleine kapitalisatie, wordt opgedoekt.

De afschaffing van de groeibeurs en de index is voorzien voor begin volgend jaar. In de plaats komt er een opdeling van de beurs in twee marktsegmenten: Prime Standard en Domestic Standard .

Het eerste segment is bedoeld voor aandelen van ondernemingen die aan de hoogste kwaliteits- en transparantie-eisen voldoen, zoals kwartaalrapportering, het gebruik van internationale boekhoudnormen (IAS of US GAAP). Het richt zich vooral op internationale en institutionele beleggers. Het tweede marktsegment richt zich eerder op lokale beleggers en legt minder strikte eisen op aan de bedrijven die er noteren.

De beurs hervormt daarnaast haar indexbeleid. De Duitse beursindices zullen op sectorale leest woren geschoeid en zullen alleen aandelen uit het Prime -segment bevatten. De vedettenindex Dax, die de 30 grootste bedrijven op de Duitse beurs omvat, blijft wel behouden.

Volgens de Frankfortse effectenbeurs is de reorganisatie noodzakelijk om beleggers meer duidelijkheid te verschaffen over de waarde van genoteerde ondernemingen.

De Neuer Markt, die in maart 1997 het licht zag, moest het Duitse antwoord vormen op het succes van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die toen heel wat Europese bedrijven kon strikken voor een notering. In de beginjaren was de nieuwe beurs een kassucces en trok ze veel bekende namen uit de ,,nieuwe economie'' aan. Het eerste bedrijf dat naar de beurs trok, de gsm-operator MobilCom, staat vandaag echter aan de rand van een faillissement. Sinds de piek van maart 2000 werd op de Neuer Markt niet minder dan 420 miljard euro aan beurskapitalisatie vernietigd.