ANDERLECHT -- De gemeente Anderlecht heft een belasting op grote winkelketens, genre Cora, Delhaize en Carrefour. ,,We krijgen ze niet meer weg, dus laten we ze bijdragen'', zegt schepen Walter Vandenbossche (CD&V).

Restaurant Pizza van Scheut staat symbool voor de hele Scheut-wijk. De tafels staan er netjes gedekt, maar uit de hopen post die zich op de vloer verzamelen, blijkt dat de uitbaters de zaak verlaten hebben. Rondom op de Ninoofsesteenweg staan tientallen andere handelszaken leeg in wat ooit een bloeiend handelscentrum was. ,,Handelskernen als deze gaan kapot omdat binnen een straal van 800 meter drie grote distributiezaken, twee Delhaizes en een Colruyt, liggen. Zij trekken zich weinig aan van de buurt: de klanten komen toch met de auto. Sommige vestigingen keren zich zelfs letterlijk met de rug naar deze straat'', vertelt Vandenbossche.

,,Om de wijk te doen opleven moeten de gevels gerenoveerd worden, de trottoirs opgeknapt, cursussen georganiseerd voor de kleine winkeliers'', zegt Vandenbossche, schepen van Middenstand. ,,Maar daar hebben we geld voor nodig.'' Dat haalt de gemeente bij de grote distributieketens. Elk bedrijf dat een socio-economische machtiging moet aanvragen -- in de praktijk grote distributiezaken -- moet jaarlijks 6 euro per vierkante meter betalen. Dat moet Anderlecht tot een miljoen euro opleveren. Anderlecht heeft voor 163.000 vierkante meter distributieoppervlakte, een vestiging van Cora is in haar eentje al goed voor 58.000 vierkante meter. Vandenbossche plaatst de cijfers tegenover die van leegstaande kleine handelszaken: 187 op de Bergensesteenweg, 47 in Scheut.

,,Franse steden als Rennes en Rijsel proberen de grote ketens uit te stoten ten voordele van de kleinhandel. Dat is ook onze bedoeling. Het was een vergissing deze vestigingen aan de rand van de stad toe te laten'', zegt Vandenbossche. Hij hoopt dat de Cora-taks, een primeur in ons land, overgenomen wordt door andere gemeenten.