BRUSSEL -- De werkgeversfederatie VBO wijst de regering-Verhofstadt en de vakbonden op de ,,nood aan een volgehouden kostenbeheersing'' om de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven in de huidige economische laagconjunctuur te beveiligen. De regering moet een realistische begroting voor 2003 opstellen, ,,zonder valse beloftes'', en de vakbonden moeten hun looniesen matigen.

Dat was de teneur van de boodschap die VBO-voorzitter Luc Vansteenkiste gisteren meegaf aan premier Guy Verhofstadt en de ministers Onkelinx, Daems en Picqué bij de vierde ontmoetingsdag tussen regering en ondernemingen. ,,De economie stokt'', gaf Vansteenkiste toe, maar ,,we mogen niet bij de pakken blijven zitten''. De gedelegeerd bestuurder van Recticel pleitte nadrukkelijk voor een realistisch sociaal-economisch en fiscaal beleid, ,,niet voor pessimisme of paniek''.

Volgens het VBO moet de loonmatiging aangehouden worden en moet de volgende loonnorm rekening houden met de overschrijdingen uit het verleden. Over een herziening van het berekeningsmechanisme van de loonnorm, zoals gevraagd door de bonden, zei Vansteenkiste laconiek: ,,Akkoord, als we naast de vergelijking met Duitsland, Nederland en Frankrijk ook de lonen van onze nieuwe concurrenten uit Tsjechië en Polen op tafel leggen.''


Lager
De paars-groene regering moet voor het VBO een realistische begroting opmaken, ,,zonder beloftes aan gepensioneerden, werknemers, zelfstandigen en bedrijfsleiders die ze niet kan waarmaken''. Luc Vansteenkiste hoopte dat premier Verhofstadt uitgaat van een economische groeiprognose voor 2003 van 1,5 á 2 procent. Of beduidend lager dan de reeds bijgestuurde 2,3 procent.

Verhofstadt liet niet in zijn kaarten kijken, en hield het in zijn antwoord op de vage omschrijving dat de gehanteerde prognose in de ,,onderste helft van de meest recente prognoses zal liggen'', dus ergens tussen 1,8 en 2,3 procent. De regeringsleider herhaalde dat hij ,,geen deficitaire begroting'' zal indienen bij het parlement.