MUNCHEN (bloomberg) -- De Duitse verzekeringsgigant Allianz zal dit jaar nog drieduizend banen extra schrappen bij zijn dochtermaatschappij Dresdner Bank. De maatregel is bedoeld om de kosten te drukken en de rendabiliteit te herstellen.

De personeelsvermindering met drieduizend medewerkers komt bovenop de eerder aangekondigde schrapping van achtduizend banen. Dresdner wil de kosten tegen volgend jaar hebben verlaagd tot 6,5 miljard euro, tegenover de 8,7 miljard euro in 2001.

Allianz kocht Dresdner Bank in juli 2001 voor 20 miljard euro, maar veel plezier heeft de verzekeraar aan de overname nog niet beleefd. De aandelenkoers van Allianz verloor integendeel 70 procent van zijn waarde sinds de ,,combinatie voor groei''.

,,Het grootste probleem is dat de bank operationele verliezen lijdt'', verklaarde Dresdner-voorzitter Bernd Fahrholz gisteren. In het tweede kwartaal van dit jaar zakte Dresdner 1 miljard euro in het rood. Fahrholz verwacht dat die negatieve trend doorzet in de tweede helft van het boekjaar. ,,Wij hadden gehoopt dat de financiële markten snel zouden herstellen. Dat is niet het geval. Vandaar dat we verplicht zijn extra te snoeien.''

De drieduizend jobs die verdwijnen vertegenwoordigen 6 procent van het personeelsbestand. Bij de divisie investment banking, die optreedt onder de naam Dresdner Kleinwort Wasserstein, worden 1.200 banen geschrapt. Het hoofd van die divisie, Leonard Fischer, stapte eerder deze week al op. In de hoofdzetel van Dresdner in Frankfort verdwijnen 600 jobs.

De bank wil ook orde op zaken stellen in haar kredietenportefeuille. Er wordt een speciale divisie opgericht om de kredietenportefeuille van 30 miljard euro te bewaken. Ongeveer 23 miljard euro daarvan zijn toegekend in het raam van bankrelaties die Dresdner wil stopzetten en 5,6 miljard euro zijn probleemkredieten.