BRUSSEL -- De Zwitserse financiële groep Crédit Suisse is van plan volgende week 2 miljard Zwitserse frank (1,38 miljard euro) vers kapitaal te injecteren in haar verzekeringsdivisie Winterthur. De kapitaalinjectie is nodig om de solvabiliteit van de verzekeraar op te krikken.

Het is de tweede keer dit jaar dat Crédit Suisse Winterthur te hulp snelt. In juni kreeg de verzekeraar al 1,75 miljard Zw.fr. vers kapitaal toegestopt.

Zoals andere Europese verzekeringsmaatschappijen heeft Winterthur een belangrijk deel van zijn financiële reserves belegd in aandelen. Door de sterke daling van de internationale aandelenmarkten zag de maatschappij zich verplicht flinke waardecorrecties te boeken op haar beleggingsportefeuille.

De lagere aandelenkoersen hebben ook het kapitaal van de verzekeraars aangevreten. En dat moet beantwoorden aan bepaalde minimumnormen.

De Zwitserse levensverzekeringsmaatschappijen zitten bovendien met het probleem dat de wetgeving in Zwitserland hen verplicht de klanten een opbrengst te garanderen van ten minste 4 procent per jaar. Maar door de daling van de rentekoersen en de lage rentestand halen de maatschappijen zo'n rendement niet op hun beleggingen.

De grote Europese verzekeringsmaatschappijen hebben het voorbije decennium een groot deel van hun financiële reserves -- gemiddeld 20 procent -- belegd in aandelen. Dat leverde hen mooie winsten op toen de internationale hoogtij vierden, maar breekt hen nu zuur op. De Amerikaanse verzekeraars voeren een voorzichtiger beleggingspolitiek. Zij beleggen gemiddeld maar 1,5 procent van hun reserves in aandelen. De Amerikaanse wetgeving schrijft overigens voor dat de verzekeraars ten hoogste 4 procent van hun reserves in aandelen mogen beleggen. In Duitsland is het plafond 35 procent.

Winterthur is lang niet de enige Europese verzekeraar die in kapitaalnood zit. De Nederlandse groep Aegon heeft zijn hoofdaandeelhouder Vereniging Aegon om 3,5 miljard euro vers kapitaal gevraagd. Swiss Life hoopt in november 885 miljoen euro te kunnen ophalen in een kapitaalverhoging. De Britse verzekeraars Legal & General en Hiscox, en het Franse Scor hebben ook al aangekondigd een beroep te zullen doen op de beleggers.