De beleggers bleven dinsdag in de VS en Europa aan de kant staan uit angst dat de bedrijven de recente stijgingen van hun aandelenkoersen niet met resultaten zullen kunnen onderbouwen. Dit in tegenstelling tot hun Aziatische collega's die uit geloof in het economisch herstel hun geld opnieuw verplaatsten van de obligatiemarkt naar de aandelenmarkt.

In Azië stegen de koersen van de Japanse aandelen omdat sommige beleggers in een vlaag van optimisme over het economische herstel in eigen land en daarbuiten hun geld opnieuw in aandelen staken. Japans grootste mobiele telecomoperator DoCoMo steeg met 1,3 procent. De Nikkei 225 Stock Average won 0,5 procent en eindigde op 10.332,57 punten. In India kende de beurs haar grootste rally in 15 maanden en herstelde zo van de kater van de autobommen in Mumbai maandag. Hierbij kwamen minstens 50 mensen om het leven. Hindustan Lever won 4,8 procent, terwijl Reliance Industries er 3,6 procent bij deed.

Europa kende een minder goede dag. De Europese aandelen tuimelden naar beneden uit angst dat de resultaten van bedrijven zoals Anglo American en Rio Tinto niet zouden beantwoorden aan de recente koersstijgingen. De Duitse beursindex DAX moest 1,3 procent prijsgeven, terwijl in het Verenigd Koninkrijk de FTSE 100 1,2 procent verloor.

Zelfs positieve signalen voor winstgroei en economische groei in Europa konden de koersdalingen niet tegenhouden. De index van het West-Duitse ondernemersvertrouwen steeg voor een vierde maand op rij tot 90.8, beter dan de economisten hadden voorspeld.

Op de beurs moest Munich Re 3,8 procent prijsgeven omdat beleggers vrezen dat de verzekeraar een bijkomende kapitaalsverhoging zal doorvoeren om zijn kredietwaardering op peil te houden.

De luchtvaartmaatschappij EasyJet moest 3,6 procent van zijn koers afdoen nadat bekend was geworden dat de stichter Stelios Haji-Ioannou acht miljoen aandelen van de maatschappij heeft verkocht. Hierdoor vermindert het aandeel van de holding EasyGroup tot 70,1 miljoen aandelen of 17,8 procent.

In Nederland leidde de handelsgroep Hagemeyer de daling en verloor 4,8 procent nadat bekend was geworden dat de onderhandelingen met de banken over nieuwe kredieten meer dan zes maanden in beslag kunnen nemen en dat er geen direct vooruitzicht is op een verbetering van de marktomstandigheden.

Royal Philips Electronics, Europa's grootste maker van consumentenelektronica moest 1,8 procent laten vallen na het nieuws over de sluiting van de fabrieken en de beperkte vooruitzichten op een verbetering van de Amerikaanse markt voor consumentenelektronica.

Uitzonderingen dinsdag waren de Deense KFX-Index die met 1,4 procent steeg omdat de koers van A.P. Moeller-Maersk, 's werelds grootste containertransporteur over zee, 4,9 procent won na de aankondiging van sterke resultaten voor de eerste zes maanden van het jaar en het optrekken van de winstverwachtingen voor het hele jaar. Ook in Oostenrijk werd winst opgetekend door de positieve resultaten van Telekom Austria.

In België moest Barco 1,1 procent van zijn aandelenkoers prijsgeven nadat Charles Elliott, een analist bij Goldman, Sachs & Co., zijn verwachting voor de winst per aandeel voor dit jaar had bijgesteld.

BMT daarentegen steeg met 7,9 procent na de bekendmaking dat de nettowinst in de eerste helft van het jaar met 8,1 procent was gestegen tot drie miljoen euro. De omzet viel wel terug met 9,8 procent tot 96,6 miljoen euro. BMT liet weten dat dit jaar zijn verkoop zal terugvallen tot 190 miljoen euro tegenover 202,3 miljoen euro vorig jaar.

Ook in Amerika moesten de aandelen een deel van hun koerswinsten prijsgeven. De daling werd aangevoerd door technologiebedrijven, zoals Intel. Sommige beleggers speculeerden dat de winst van 13 procent van de Standard & Poor's 500 Index dit jaar al ruimschoots de verwachte winstgroei van de technologieaandelen weergeeft. De S&P 500 verloor 0,8 procent en stond op 985,92 punten in de vroege namiddag in New York. De Dow Jones Industrial Average viel 0,8 procent tot 9.246,41 punten en de Nasdaq Composite Index verloor 1,3 procent en stond op 1.742,06.

Chipmaker Intel verloor 35 dollarcent na de mededeling van CEO Craig Barrett dat het te vroeg is om een herstel van de computerindustrie aan te kondigen. Softwarefabrikant Microsoft verloor 28 cent en Oracle 30 cent.