BRUSSEL - De Europese Commissie introduceert in september of oktober een Europees telefoonnummer, dat begint met de code 00 3883. Het gaat om een experiment. Eén regionale telefooncode voor Europa maakt onder meer de introductie van één Europees groen nummer mogelijk en zou de dure internationale tarieven doen wegvallen.

Sinds 24 juli is er een EU-richtlijn in werking die nationale operatoren verplicht om 00 3883-nummers aan te bieden. Technisch en wettelijk gezien is het nu mogelijk dat iedereen in de EU onder dezelfde prijsvoorwaarden kan bellen, vanuit en naar welk EU-land dan ook. Vandaag is het zo dat bellen naar een gratis 0800-lijn of een betaallijn (zoals een 0900-nummer) in het buitenland niet altijd werkt of je een hoge telefoonrekening bezorgt.

Volgens europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) bestaan er nu plannen om deze Europese code in te voeren voor groene nummers en betaallijnen. ,,Het is nu aan de Europese bedrijven om te bepalen of dit commercieel interessant is. Je kunt denken aan Europese callcentra of teleshoppinglijnen, maar ook vliegtuig- of treinmaatschappijen kunnen denken aan één Europees nummer voor klanteninformatie'', zegt Van Brempt.


Nationaal
De Europese Commissie onderhandelt momenteel met de Europese industrie en de nationale autoriteiten over de introductie. De Commissie is alvast van plan om naast haar bestaande telefoonnummers een Europees telefoonnummer te installeren. Van Brempt pleit ervoor om ook het Europees parlement via een pan-Europees telefoonnummer bereikbaar te maken.

De dominante nationale spelers zijn wellicht iets minder gelukkig met de Europese telefoonzone, want zij houden via de 0800- en 0900-nummers nog iets van hun vroegere monopolie in handen. Toch zijn volgens de woordvoerder van Van Brempt, René Konings, de operatoren Deutsche Telekom en Vodafone ,,al op de Europese kar gesprongen''.

Momenteel bestaat er al één Europees nummer, het noodnummer 112. Met de nieuwe Europese code is het mogelijk dat de nationale codes zullen verdwijnen. Het ligt ook in de bedoeling dat de lange Europese code op termijn vervangen wordt door een eenvoudiger, korter prefix.