BRUSSEL (bloomberg, eigen berichtgeving) -- Ergo, de verzekeringsdochter van de Duitse financiële groep Munich Re, denkt eraan enkele buitenlandse dochters te verkopen, zo verklaarde directielid Klaus Flemming maandag aan Die Welt. Ergo bezit ook in ons land enkele dochterbedrijven.

Flemming, die verantwoordelijk is voor de buitenlandse activiteiten van Ergo, zegt dat het in sommige gevallen nodig is ,,om aan onszelf toe te geven dat voortdoen geen zin heeft''. Ergo, na Allianz de tweede verzekeraar van Duitsland, is bezig met een strategische heroriëntering die de winstcijfers weer op koers moet krijgen. Vorig jaar was er nog een verlies van 1,1 miljard euro.

Flemming zegt in alle markten waar Ergo actief is, een marktaandeel na te streven van minstens vijf procent. Momenteel wordt die norm alleen gehaald in Polen en de Baltische staten. Voor de andere landen zijn er dus twee mogelijkheden: afstoten of uitbreiden via overnames en allianties. Dat laatste wordt zeker de optie in Italië en Spanje, aldus Flemming.

In ons land is Ergo de eigenaar van de verzekeraars DKV, Hamburg-Mannheimer, Belgische Leeuw/Lion Belge en Piette & Partners. Tussen die bedrijven wordt al langer gestreefd naar synergie, bijvoorbeeld door gezamenlijke kosten te delen.

Alle buitenlandse dochters van Ergo zullen dit jaar opnieuw winst boeken, na een verlies van 113 miljoen euro in 2002, aldus Flemming. Bij de twee grootste Belgische dochters, ziekteverzekeraar DKV en levensverzekeraar Hamburg-Mannheimer, werken ongeveer 450 mensen.