BURCHT -- Kleikorrelproducent Argex uit Burcht is door de cementbedrijven CBR en Holcim verkocht aan het management. De vijf bedrijfsleiders hebben de onderneming met behulp van twee externe geldschieters overgenomen. Ze willen het bedrijf dynamiseren door de korrels naar meer landen uit te voeren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

De vijf managers hebben samen 85 procent van het kapitaal in handen. Het benodigde geld hebben ze zelf bijeengezocht. De overige 15 procent is gekocht door twee financiers van wie de identiteit niet onthuld is. Ook de overnameprijs blijft geheim. CBR en Holcim wilden van Argex af omdat ze zich op hun kernactiviteiten willen concentreren. Het bedrijf heeft zeventig mensen in dienst. De omzet bleef de jongste jaren stabiel rond 9 miljoen euro, maar zou in de toekomst met 2 tot 3 procent per jaar moeten groeien.

De kleikorrels, die gebakken worden van ter plaatse opgedolven klei, worden vooral in de bouw gebruikt, als isolatiemateriaal of als component van bepaalde betonsoorten en bouwblokken. Ook in de groensector en drainage worden de Argex-korrels gebruikt.

Het management is nu echter intensief op zoek gegaan naar nieuwe toepassingen. Zo wordt er in Moeskroen geëxperimenteerd met een nieuw soort ultra-geluidsarm asfalt, waarin Argex-korrels zijn verwerkt. Dit experiment is het resultaat van vier jaar Europees studiewerk. Onder meer de Italiaanse autosnelwegexploitant Autostrade is erbij betrokken.

Andere nieuwe toepassingen zijn daktuinen en buffer- en infiltratiebekkens. Die voorkomen dat de afwatering van bijvoorbeeld grote parkeerterreinen de riolering overbelast bij hevige regenval. Die laatste markt bewerkt Argex in samenwerking met het bureau Aqua-Space.

De management buy-out heeft voor de functionering van het bedrijf zelf geen grote gevolgen gehad. Wel werd er, om de nieuwe aanpak te visualiseren, een nieuw logo ontworpen. Ook wordt de vennootschapsvorm veranderd van bvba naar nv. Dat gebeurt vooral om externe bestuurders te kunnen aantrekken. Eén kandidaat voor die functie is Dirk Fransaer, afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito). Een bestuurder met financiële knowhow wordt nog gezocht.

Argex voert nu de helft van zijn productie uit, voornamelijk naar Nederland en Groot-Brittannië. In Nederland beschikt Argex over een eigen verkoopkantoor, vanwaar ook de Duitse markt wordt bewerkt. Momenteel wordt ook een verkooporganisatie in Frankrijk opgezet, die volgend jaar operationeel moet zijn.