Het aandeel van het Leuvense bedrijf Icos Vision Systems kreeg op Nasdaq gisteren een dreun van 20 procent. De oorzaak: de winstwaarschuwing die de specialist van inspectiesystemen voor de halfgeleiderindustrie uitstuurde.

Icos liet gisterochtend weten dat de omzet in het tweede kwartaal de helft lager zal liggen dan in het eerste kwartaal en 75 procent lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het bedrijf verwacht voor het tweede kwartaal bovendien een verlies van 0,10 tot 0,15 dollar per aandeel, tegenover een winst van 0,44 dollar per aandeel in dezelfde periode vorig jaar. De definitieve kwartaalcijfers worden op 27 juli bekendgemaakt.

Icos wijt de tegenvallende omzet aan de crisis in de halfgeleiderindustrie, waardoor onder meer de levering van bestelde systemen op vraag van de klanten wordt uitgesteld. Algemeen directeur Jos Verjans zegt dat de marktomstandigheden in mei en juni beduidend verslechterd zijn, waardoor de in april meegedeelde verwachtingen niet langer realistisch waren.

Hoewel Icos ook al in het eerste kwartaal slechte resultaten had moeten voorleggen, waren de financiële markten toch onaangenaam verrast door de nieuwe winstwaarschuwing en de mededeling dat de resultaten over het tweede kwartaal in rode inkt zullen worden geschreven.

In een reactie op de slechte resultaten besliste het bedrijf kostenbesparende maatregelen te nemen. Dat heeft ook gevolgen voor het personeelsbestand: het aantal medewerkers wordt met 12 procent verminderd, wat betekent dat 24 personeelsleden naar een andere baan zullen moeten uitkijken. In het raam van de afslankingsplan zal het bedrijf ten laste van het tweede kwartaal eenmalige kosten boeken voor de opzeggingsvergoedingen en zal het bepaalde activa afwaarderen. Het effect daarvan op het nettoresultaat zit nog niet verrekend in het verwachte verlies van 0,10 tot 0,15 dollar per aandeel.

Verjans meent dat het afslankingsplan, samen met de goede kaspositie van het bedrijf, Icos in staat moet stellen de crisis in de sector te overbruggen en zich voor te bereiden op het herstel van de markt.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.