BRUSSEL -- De raad van bestuur van het beursgenoteerde softwarebedrijf Bluegate heeft het management de opdracht gegeven om de boeken neer te leggen en het faillissement aan te vragen. Bluegate kwam begin 1999 naar de beurs.

Dat Bluegate, een IT-bedrijf actief in de olie- en chemiesector, in slechte papieren zat, was twee weken geleden al duidelijk geworden. Volgens de raad van bestuur was dat het gevolg van ,,boekhoudkundige onregelmatigheden uit het verleden''.

De raad maakte gisteren bekend dat het bedrijf het faillissement aanvraagt. Hij zegt dat die beslissing onvermijdelijk was geworden nadat alle banken hun kredieten hadden opgezegd en de onderneming in staking van betaling verkeerde. Bovendien hebben belangrijke klanten hun aankoopbeslissingen uitgesteld.

Omdat er geen waardevolle contractvooruitzichten zijn en geen partners konden worden gevonden met een concreet overname- of samenwerkingsvoorstel, ziet het bedrijf ervan af een gerechtelijk akkoord te vragen. ,,De mogelijkheid van een herstel binnen de gestelde termijnen kan immers niet worden aangetoond'', zei de raad van bestuur gisteravond in een mededeling.

Door het neerleggen van de boeken verliezen de vijf bedienden van Bluegate België hun werk. Het aandeel, dat genoteerd stond op de Euro.NM-markt, wordt door Euronext Brussel geschrapt van de koerslijst.

Bluegate kwam begin 1999 naar de beurs, maar de beurscarrière van de onderneming was geen succes. De beurskoers nam nooit een hoge vlucht en de de jongste maanden schommelde de koers tussen de 1 en 1,5 euro.

In januari van dit jaar kwam Bluegate met een herstructureringsplan, waarbij meer dan een derde van het personeel moest afvloeien, al luidde het toen nog dat het boekjaar zonder verlies zou kunnen worden afgesloten. Het bedrijf ging ook op zoek naar vers geld, maar zonder veel succes. Een kapitaalverhoging begin april mislukte grotendeels, en de raad van bestuur besliste op dat ogenblik om het voltallige management te vervangen.

Toen vielen de lijken uit de kast. Eerder deze maand deelde de raad mee dat uit een onderzoek van de boekhouding gebleken was dat het voormalige management de zaken systematisch onregelmatig voorstelde in de boekhouding. De verzekerde inkomsten bleken ernstig overdreven te zijn en de te verwachten bestellingen werden onverantwoord optimistisch voorgesteld. Toen al was duidelijk dat een faillissement moeilijk te vermijden zou zijn.