De Europese en Amerikaanse beurzen stonden gisteren opnieuw onder druk. Bedrijven als Cap Gemini en Merrill Lynch stuurden respectievelijk een omzet- en een winstwaarschuwing rond en dat drukte behoorlijk op de toch al niet te beste stemming. Enkel in Japan viel nog wat winst te rapen.

In Azië was Japan een eenzame koploper. Beleggers kiezen nu al dagen voor bedrijven die minder afhankelijk zijn van buitenlandse markten. Ze leggen daarbij een uitgesproken voorkeur aan de dag voor farmawaarden.

Takeda Chemical, de nummer één onder de Japanse farmabedrijven, klom 3,1 procent, gevolgd door Taisho Pharmaceutical, de nummer twee op de Japanse markt, die 2,2 procent vooruitging. De nummer drie, Yamanouchi Pharmaceutical, hield het op 0,3 procent winst.

Elders in het Verre Oosten ging het minder goed, zoals blijkt uit de evolutie van de belangrijkste indexen. De TWSE index in Taiwan zakte 2,4 procent, de Koreaanse Kospi verloor 1,6 procent, net als de Hang Seng index uit Hongkong.

In Europa kreeg klappen op twee fronten: de financiële en de informaticasector. Het Franse Cap Gemini, de grootste Europese leverancier van diensten in de informaticasector, verlaagde zijn omzetprognose voor dit jaar van 9,6 tot 9 miljard euro en dat kostte het bedrijf 23 procent marktkapitalisatie, de ergste klap die Cap Gemini ooit kreeg.

Ook Deutsche Bank en HSBC kregen klappen nadat Merrill Lynch een winstwaarschuwing rondstuurde. De Amerikaanse zakenbank vreest dat de winst tijdens het tweede kwartaal maar half zo groot zal zijn als tijdens dezelfde periode het jaar voordien.

Deutsche Bank, de grootste Europese bank als de activa als graadmeter worden genomen, zakte daarop 2,53 procent en HSBC, de grootste naar marktwaarde, verloor zelfs 3,8 procent. De Zwitserse bank UBS moest 2,3 procent prijsgeven.

In eigen land deelde Fortis in de klappen. De financiële zwaargewicht leverde 1,35 procent in, terwijl KBC (+0,24 %) en Dexia (+0,05 %) licht opveerden. Ook de holding Gevaert moest inbinden, bijna 4 procent.

Interbrew klom 2,47 procent. Het bedrijf kreeg heel wat beleggers over de vloer die hun spaargeld weghaalden uit de informaticasector en kiezen voor defensieve waarden. Ook Colruyt klom -- 3,76 procent -- na de publicatie van goede jaarresultaten.

Buiten de Bel-20 kreeg vooral Roularta zware klappen. De uitgever maakte maandag na beurs slechte kwartaalresultaten bekend en dat kostte het aandeel gisteren 9 procent.

In Amerika, de thuishaven van Merrill Lynch, vielen aanvankelijk de zwaarste klappen. Niet alleen de financiële sector had het moeilijk, ook de informaticabedrijven deden een stapje terug. Cisco en Intel, twee winnaars van de voorbije dagen, moesten inleveren nadat analisten waarschuwden voor een vraagverzwakking die de prijzen onder druk zet. Bovendien bleek dat het consumentenvertrouwen ook tijdens de maand juni op een hoog peil bleef. Voorzitter Alan Greenspan van de centrale bank waarschuwde er onlangs voor dat consumenten onvoldoende beseffen hoe slecht het gaat met de VS-economie. Maar kort na de middag begonnen de koersen plots te stijgen, zonder onmiddellijk aanwijsbare reden. De Nasdaq en de Dow Jones noteerde allebei licht hoger dan de dag voordien en leken goed op weg om nog verder te klimmen.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.