Vanaf dit jaar bestaat er een nieuwe regeling voor de zogenaamde jeugdvakantie. Dit is de vakantie die jonge werknemers krijgen, ook al zijn ze pas aan het werk. De nieuwe formule zorgt ervoor dat elke jongere die tenminste 1 maand werkte in 2000, in 2001 vakantie kan nemen, mét vakantiegeld. Er zijn echter ook verliezers: de jongeren die in 2000 onmiddellijk na school gingen werken, kregen met het oude systeem heel wat meer dan nu.

Voor velen van hen is dat een financiële strop. Een van die ongelukkigen is Gert Veldeman, die op 1 november van vorig jaar aan de slag kon.

,,Ik voel me bedonderd. Ik dacht dat ik recht had op volledig verlof en volledig vakantiegeld, maar ik krijg nu veel minder. Zo moet ik nu al 3 genomen vakantiedagen terugbetalen, en dan kan ik na heel wat rompslomp van de RVA een compensatie krijgen, maar die bedraagt ten hoogste 65 procent van een maximumbrutoloon van 60.000 frank. Voor mij betekent dat een financiële aderlating. En ik ken mensen die ongeveer in dezelfde situatie zitten. Ze gingen op skivakantie en moeten nu een pak geld terugbetalen.''

Gert is vooral boos omdat de nieuwe regeling in alle stilte en zonder juridische basis is ingevoerd. En dan nog wel met terugwerkende kracht.


Achteruitgang
Het nieuwe systeem staat in het interprofessioneel akkoord 2001-2002. Volgens Magali Verhaegen van het ACV betekent dit dat de helft van de jongere werknemers minder vakantiegeld zal krijgen. Aan syndicale kant bestond verzet tegen het nieuwe systeem, maar het behoorde tot de evenwichten binnen het interprofessioneel akkoord en kwam er dus toch door.

Ondertussen zijn wel al de nodige wetteksten in het Staatsblad verschenen, op één koninklijk besluit na. Maar de RVA wacht niet langer op het verschijnen van dit KB en is al begonnen met de afhandeling van de eerste aanvragen.