BRUSSEL -- Uitzendkantoren voor 45-plussers zijn een vertrouwd fenomeen geworden op de arbeidsmarkt. Het bestaan van organisaties als Radix.be, dat bedrijven tijdelijk de diensten aanbiedt van ,,senior-experts'', raakt ook stilaan bekend. En nu duikt skill-pooling op, een formule waarbij meerdere bedrijven oudere werknemers, en hun vaardigheden, ,,delen''.

De massale uitstoot van oudere werknemers -- richting brugpensioen of werkloosheid -- stuit op toenemend politiek onbegrip. De activiteitsgraad van 50-plussers in België ligt veel te laag, luidt de redenering, en dus moeten oudere werknemers langer aan het werk (kunnen) blijven, of moeten oudere werkzoekenden weer aan de slag geholpen worden.

De uitzendsector ziet hier wel brood in. Bijna alle grote uitzendbedrijven hebben gespecialiseerde kantoren voor 45-plussers. Bij Randstad-Brussel bijvoorbeeld stijgt het volume van uitzendarbeid voor 45-plussers jaarlijks met 35 procent. Dagelijks goed voor 225 uitzendbanen.

Minder klassiek is een organisatie als Radix.be. Naar eigen zeggen een ,,serviceverlener'' aan bedrijven. Radix beschikt over een bestand van ,,senior-experts'' (50-plussers) die beschikbaar zijn voor tijdelijke opdrachten. Het gaat om gepensioneerden, bruggepensioneerden, loopbaanonderbrekers of zelfstandigen die hun ervaring als zakenman of kaderlid ten dienste willen stellen voor tijdelijke advies- of uitvoeringsopdrachten. Radix, met zetel in Merelbeke, staat in voor de administratieve afhandeling van de operatie.

Hrm-manager Marc Embo, uit Sint-Martens-Latem, heeft een totaal ander concept bedacht: skill-pooling . Embo noemt het ,,een alternatief voor het klassieke outplacement. De volledige overdracht van het ene naar het andere bedrijf is vaak te drastisch'', vindt Embo. Hij bepleit een tussenweg, ,,die helpt vermijden dat de oorspronkelijke werkgever plots alle expertise kwijt is, maar die tegelijk helpt vermijden dat een oudere werknemer zijn/haar voltijdse taak niet meer naar behoren uitoefent.''

Concreet: de werknemer blijft deeltijds in dienst en gaat deeltijds voor een ander bedrijf werken. Die dubbele opdracht, met bijhorende nieuwe uitdaging, moet volgens Embo ,,burnout vermijden, maar is tegelijk een wapen tegen demotie en ontslag. En het helpt twee bedrijven aan de gevraagde expertise tegen een lagere kostprijs dan die van een voltijdse werknemer.''

Skill-pooling is volgens Embo een voorbeeld van ,,leeftijdsbewust hr-beleid''.

  • marc.embo/
  • wol.be (tel. 09-321.02.21)