©belga
Hoewel de raadkamer gisteren zijn aanhouding met een maand verlengde, gaat Gaston Bastiaens niet in beroep omdat hij naar eigen zeggen het L&H-onderzoek vooruit wil helpen. Speurders ondervroegen de ex-CEO van L&H vorig weekend langdurig ter voorbereiding van confrontaties met de drie andere L&H-gevallenen Pol Hauspie, Jo Lernout en Nico Willaert.

Gaston Bastiaens, CEO van L&H van midden '96 tot midden 2000, werd een maand geleden in zijn woonplaats in de Verenigde Staten aangehouden en vorige week donderdag naar België overgebracht.

Zijn Amerikaans advocatenbureau nam contact op met de Belgische advocaten Philip Walravens en Emmanuel Roger France. Zij bepleitten gisterochtend voor de raadkamer de voorlopige invrijheidstelling van Bastiaens. ,,Volgens ons steken er geen elementen in het dossier die tegen Gaston Bastiaens pleiten. Tijdens het debat werd niet gesproken over de bedrijfsactiviteiten in Korea, wel over de Language Development Company's die talen ontwikkelen.''

Na een schorsing velde de raadkamer even na de middag een oordeel: Bastiaens blijft een maand langer in de cel.

De ex-topman legde achteraf via zijn advocaten een verklaring af: ,,Ik betreur dat ik voorlopig van mijn vrijheid ben beroofd. Ik heb mij nooit willen onttrekken aan het Belgische gerecht. Ik heb daarom ook afgezien van mijn uitleveringsrechten om dit onderzoek zo snel mogelijk te laten verlopen. Ik heb evenwel begrip voor de complexiteit en de impact van het hele dossier. Daarom zal ik zoals voorheen positief en intensief meewerken aan het onderzoek. Om dit niet te vertragen zie ik af van hoger beroep. Het is in mijn belang om de waarheid zo snel mogelijk te achterhalen''.

De advocaten herhaalden dat Bastiaens zich altijd ter beschikking stelde van het gerecht: ,,Hij vluchtte niet naar Amerika. Bastiaens verblijft al tien jaar in de VS, heeft er een woning, werkte er voor enkele bedrijven en heeft er familie.''

Het is nu wachten op confrontaties van Bastiaens met de vroegere L&H-top. Het viertal wordt beschuldigd van koersmanipulatie en schriftvervalsing (van de boekhouding en de jaarrekeningen).

,,Bastiaens verblijft in de gevangenis van Ieper maar hij vermijdt heel bewust contacten met Jo Lernout en Nico Willaert die daar ook verblijven. Hij wil niet de verdenking van collusie (het maken van onderlinge afspraken met gelijkgezinden) op zich halen'', aldus meester Walravens.

In Amerika stelde de SEC, de beurswaakhond, een informeel onderzoek in tegen Bastiaens. Tegen de man lopen ook enkele burgerlijke procedures. Op 4 juli gaat de Gentse KI zich uitspreken over de verdere aanhouding van Willaert, Hauspie en Lernout. De Ieperse raadkamer besloot eerder hun aanhouding te verlengen maar hun advocaten gingen daartegen voor de tweede keer in beroep. Voor Bastiaens was het gisteren de eerste keer dat hij voor de Ieperse raadkamer verscheen.