©belga
BRUSSEL -- De duizenden personeelsleden van Sabena zullen nog enkele dagen langer in spanning moeten leven omtrent de toekomst van hun bedrijf. De geplande raad van bestuur van Sabena werd gisteren uitgesteld omdat de Belgische overheid en Swissair, de twee aandeelhouders van Sabena, nog zoeken naar een oplossing voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

Er kan geen sprake van zijn dat Swissair de verliezen van buitenlandse maatschappijen helpt delgen, verklaarde gedelegeerd bestuurder Mario Corti van Swissair eergisteren nog in de Zwitserse krant Le Temps.

,,De gedelegeerd bestuurder heeft voor de financiële wereld en de beleggers nog eens ons pricipieel standpunt willen duidelijk stellen: geen geld in verlieslatende buitenlandse ondernemingen. Bovendien is het in de gegeven omstandigheden gewoon niet realistisch dat wij het engagement om 85 procent in Sabena te nemen, nakomen'', verduidelijkte Swissair-woordvoerder Patrick Jeandrain gisteren, tot voor kort nog bij Sabena.

,,Maar daarmee is niet gezegd dat we per se van Sabena af willen. Met de Belgische maatschappij delen we een geschiedenis van zes jaar integratie, dat is toch nog iets anders dan de participaties in de Franse bedrijven AOM/Air Liberté. Het betekent wel dat een business plan dat pas over vijf jaar in winst voorziet, voor ons niet aanvaardbaar is.''

Met andere woorden, Sabena moet sneller uit de rode cijfers raken dan gedelegeerd bestuurder Christoph Müller in zijn businessplan voor ogen heeft. Volgens de VRT is in dat plan, dat tot nu toe niet is vrijgegeven, sprake van de schrapping van 1.200 tot 1.650 banen, de sluiting van intercontinentale lijnen, de inkrimping van de Europese vloot en de verkoop van de cateringafdeling en van Sabena Technics. Dan nog zou Sabena ruim 20 miljard frank vers geld nodig hebben.

Intussen groeit de onzekerheid bij het personeel met de dag. Een ontmoeting met Müller maakte de vakbonden gisteren niet veel wijzer. ,,De overheid en Swissair onderhandelen, maar of dat echt spreken is dan wel elkaar afdreigen, weten wij niet'', zei een vakbondsman na afloop van de bijeenkomst.

Hij hoopt dat er de komende dagen duidelijkheid komt. ,,Het wordt met de dag moeilijker om de mensen te blijven motiveren, zo kunnen we geen weken meer verder gaan. En ook commercieel gezien is dat niet houdbaar. Klanten vragen zich af of we volgende maand nog wel in de lucht zijn.''