©pvb
BRUSSEL -- Thomas Leysen wordt de nieuwe voorzitter van de werkgeversfederatie Agoria. Hij volgt er John Cordier op, die eind januari overleed. Leysen is gedelegeerd bestuurder van Umicore en voorzitter van de raad van bestuur van de VUM-groep. Agoria is de grootste sectorfederatie van het land.

De raad van bestuur van Agoria -- het vroegere Fabrimetal -- besliste maandagavond om Thomas Leysen te benoemen als opvolger van wijlen John Cordier. Leysen zal het mandaat van Cordier overnemen en dus voorzitter zijn van Agoria tot april 2004. De kandidatuur van Thomas Leysen moet nog officieel goedgekeurd worden door de algemene vergadering van Agoria, op 24 april.

Het reilen en zeilen van Agoria -- dat zichzelf als multisectorfederatie voor de technologische industrie omschrijft -- houdt voor Leysen geen geheimen in. Hij maakte reeds deel uit van de raad van bestuur en was al voorzitter van het sectorcomité metalen en materialen (ex-non ferro).

Met de benoeming van Thomas Leysen wil Agoria bewijzen dat het ,,innovatie- en hightechgebeuren zich niet beperkt tot de IT-wereld''. Leysen zelf benadrukt ook steevast de transformatie van het klassieke Union Minière, te lang vereenzelvigd met de koperproductie uit Congo, naar een geavanceerde producent van hoogtechnologische materialen. Om die reden voerde hij vorig jaar de naamsverandering naar Umicore in.

Het is geen toeval dat, ook vorig jaar, de werkgeversfederatie van de metaalverwerkende bedrijven, Fabrimetal, het verleden afwierp en haar naam in Agoria veranderde.

Thomas Leysen treedt met zijn benoeming als voorzitter van Agoria steeds nadrukkelijker op de voorgrond als een van de topondernemers in het land. Hij was dat al door zijn bedrijfsfuncties bij Umicore (gedelegeerd bestuurder) en bij de VUM-groep, waar hij voorzitter is van de raad van bestuur. De VUM-groep is de uitgever van De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk. Daarnaast heeft hij mandaten in de raden van bestuur van KBC, Alcatel Bell en Atlas Copco.

Hij treedt met zijn voorzitterschap van Agoria alleszins in twee illustere voetsporen. Dat van zijn voorganger als CEO bij Union Minière, Karel Vinck. Die werd in 1993 voorzitter van het toenmalige Fabrimetal. En uiteraard van zijn vader, André Leysen. Die werd in 1983 voorzitter van het VBO.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig