BRUSSEL -- ,,De Amerikaanse centrale bank verlaagt volgende week haar basisrente nog eens met een half procentpunt en haar Europese tegenhanger doet voorlopig niets. Het scenario ligt vast en de markt heeft er zich volledig op ingesteld. Zo eenvoudig is dat.''

Even waren we ontroerd door het blinde vertrouwen van de BBL-trader in de analyses van de kapitaalmarkt. Maar even later werd duidelijk dat opmerking eerder cynisch bedoeld was. Toch blijft het volgens velen het meest waarschijnlijk scenario en zal de markt bijgevolg ontgoocheld of op zijn minst verrast zijn als het anders uitdraait.

Uit de Verenigde Staten komen weinig bemoedigende signalen. Voorzitter Alan Greenspan van de centrale bank vertelde de Amerikaanse senatoren dat de economie op een nulgroei afstevent die één tot twee kwartalen kan aanhouden. Een sterkere vertraging dan verwacht, maar toch nog niet in het rood. 't Is maar hoe je het bekijkt.

,,Veel jonge analisten'', relativeert hoofdeconoom Frank Lierman van Artesia, ,,hebben de Amerikaanse economie sinds ze afgestudeerd zijn alleen maar weten groeien, steeds sneller. Zij slaan in paniek bij het idee dat de groei op termijn terugvalt van 6 procent -- wat zij normaal zijn gaan vinden -- naar 2,5 of 3 procent -- wat ik een veel normaler percentage vindt.''

Maar feit is dat de groei vertraagt en dat de kans op nieuwe rentedalingen in de VS zeer groot is. De kortetermijntarieven liggen nu nog nauwelijks een half punt lager in Europa en als de markt gelijk krijgt wordt dat verschil volgende week tot nul herleid.

In Europa heeft de inflatie in november duidelijk een piek bereikt. Sindsdien neemt ze af, net als de groei van de geldhoeveelheid (M3 voor de specialisten). De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de zaken goed onder controle, maar de euro blijft wat hangen na zijn klim van 14 procent tegenover de dollar.

Maar voor de ECB is er nog niet meteen een reden om de rente al te verlagen. De groei vertraagt niet te snel, de inflatie en de groei van de geldhoeveelheid zitten nog steeds hoger dan de doelstellingen. En omdat de Europese Centrale Bank zich niet of nauwelijks met andere parameters inlaat zou het vreemd zijn als zij de tijd rijp acht voor een rentedaling.

De komende weken valt volgens analisten weinig verandering te verwachten, tenzij de Amerikaanse economie duidelijke signalen begint uit te zenden dat de groei nog sterker vertraagt.

Op de emissiemarkt is er nog steeds een opvallend overwicht van euroleningen, allicht geïnspireerd op de nakende eerste stapje in de richting van een Europese fiscale harmonisatie die van 1 maart 2001 een symbooldatum heeft gemaakt.

ING biedt 5,7 procent voor een belegging op 10 jaar en is daarmee de aantrekkelijkste emissie die mikt op de gewone particulier. Tenzij die de voorkeur geeft aan Noorse kronen, dan moet hij bij Fortis wezen dat 6,33 procent betaalt. Twee keer, want dan is de lening al op eindvervaldag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig