BRUSSEL -- De waarde van alle beleggingsfondsen op de Belgische markt steeg vorig jaar tot 5.576 miljard frank. De terugval van de beurskoersen in 2000 heeft weinig effect gehad op de populariteit van aandelenfondsen. Voor zover ze niet in Belgische aandelen beleggen, tenminste.

Uit cijfers van de Belgische Vereniging van de Instellingen voor Collectieve Belegging (BVICB) blijkt dat de Belgische fondsenmarkt vorig jaar nog met 11,4 % of 570,7 miljard frank gegroeid is. In het vierde kwartaal was er weliswaar een kleine terugval, maar die was voornamelijk het gevolg van de dalende beurskoersen.

Het succes van de beleggingsfondsen werd in 2000 voornamelijk gedreven door fondsen die geheel of gedeeltelijk in aandelen beleggen. De gemengde fondsen (aandelen en obligaties) zagen hun netto-actief met liefst 38,8 % toenemen tot 994,6 miljard frank. Ook de ,,zuivere'' aandelenfondsen groeiden sterk (+25,9 %), tot 1.624,1 miljard frank. Dat succes was weliswaar niet te danken aan fondsen die gespecialiseerd zijn in Belgische aandelen: zij zagen hun actiefwaarde liefst 35,5 % zakken.

Opvallend is verder dat de indexfondsen met kapitaalbescherming (de klik- en fixformules) over hun bloeiperiode heen zijn: ze boekten slechts 2,3 % vooruitgang, voornamelijk dankzij fondsen die gekoppeld zijn aan Europese beursindexen. Ook de pensioenspaarfondsen gingen achteruit (-3,4 %), wellicht vanwege de verplichting om grotendeels in Belgische aandelen te beleggen.

De aandelenfondsen bereikten op 31 december een marktaandeel van 29 %, tegenover een kleine 26 % een jaar eerder. De obligatiefondsen -- die eind 1999 nog een kwart van de markt vertegenwoordigden -- komen nog op de tweede plaats met 21,6 %. Daarna volgen indexfondsen (20 %) en gemengde fondsen (17,8 %).

Er kwamen vorig jaar 258 nieuwe fondsen (of compartimenten van fondsen) bij, goed voor 393,1 miljard frank aan vers kapitaal. Een opsteker voor de Belgische banken en beursvennootschappen is dat ze een nog groter deel van de Belgische fondsenmarkt veroverden: 62,2 %, tegenover 59 % een jaar eerder.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig