BRUSSEL -- Greenspan! Het orakel van de Amerikaanse centrale bank heeft weer eens gesproken. Conclusie: het gaat slecht met de economie, maar de rente zal ons redden.

Elk uitgesproken standpunt over de nabije toekomst van de wereldeconomie en de beurzen blijft momenteel een grote gok. Dat de economie vertraagt, is de enige zekerheid. Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, had het donderdag in een toespraak voor het Congres zelfs over ,,een zeer dramatische vertraging'' en een groei die op dit ogenblik ,,wellicht zeer dicht bij nul ligt''. In Europa is het beeld wel een stuk beter dan in de Verenigde Staten, maar ook hier laten de conjunctuurbarometers de jongste tijd een serieuze neerwaartse knik zien.

Maar goed, de markt kijkt altijd vooruit. Niet het heden is van belang, maar de vraag of we binnen afzienbare tijd een economisch herstel zullen mogen meemaken. Het is de vraag van één miljard, waarop de antwoorden alle schakeringen tussen zwart en wit aannemen. Een groot beurshuis als Morgan Stanley voorspelde onlangs nog een recessie in de Verenigde Staten, terwijl de collega's van Goldman Sachs denken dat het ergste bijna achter de rug is en de beurs rijp achten voor een herstel.

Maar de waarheid ligt misschien gewoon in het midden. ,,Voorzichtig optimisme'' lijkt bij de meeste beursanalisten de leidraad van de voorspellingen.

Een eerste reden tot optimisme is de vaststelling dat Greenspan niet heeft geaarzeld om snel naar het rentewapen te grijpen en dat hij wellicht niet zal aarzelen om dat opnieuw te doen. Volgens sommige waarnemers zal hij de Amerikaanse rente volgende week nog eens een half procentpunt verlagen.

Andere positieve punten zijn de geleidelijke verzwakking van de olieprijzen en het herstel van de euro. Dat moet volstaan om de economische motor in Europa draaiende te houden zonder reëel gevaar voor inflatie. Het biedt de Europese Centrale Bank bovendien ruimte om op haar beurt de rentetarieven te verlagen.

In het positieve scenario zullen al die renteverlagingen tegen deze zomer leiden tot een uitgesproken economisch herstel, wat in de kaart zou moeten spelen van meer cyclische sectoren (duurzame consumptiegoederen, de autosector, uitrustingsgoederen, enzovoort). Sommigen raden nu al een vroege belegging in dergelijke sectoren aan, anderen vinden dat er nog wat moet worden afgewacht. Alleen de uitgesproken rentegevoelige sectoren -- banken, bouw... -- staan momenteel bij de meeste analisten in de gunst.

Omdat het macro-economische plaatje geen duidelijke richtlijnen oplevert, wordt de beurs dezer dagen vooral beheerst door individueel bedrijfsnieuws. Het Amerikaanse resultatenseizoen draait op volle toeren, maar een algemene lijn valt uit de vele cijfers niet echt te distilleren.

Maar goed, in Amerika hebben ze tenminste al cijfers. Een heel verschil met de Brusselse beurs, waar slechts twee grote bedrijven (CMB en Telindus) erin slagen om al in de loop van januari met jaarresultaten uit te pakken. Volgende maand staan er al wat meer resultaten op de Belgische agenda (onder meer van de Gimv, Solvay en UCB), maar het zal eind maart zijn vooraleer we echt weten hoe onze bedrijven het er vorig jaar vanaf hebben gebracht.

Zolang er niets verandert aan die laattijdige rapportering, hebben onze bedrijven eigenlijk niet het recht om te klagen dat ze geen aandacht krijgen van de beleggers. Sommigen denken dat de creatie van de fusiebeurs Euronext de Belgische smallcaps en midcaps meer in het gezichtsveld zal brengen van grote beleggers. Maar zolang bedrijven geen inspanningen doen om snel -- en natuurlijk ook eerlijk -- te communiceren, zal dat jammer genoeg wishful thinking blijven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig