Ericsson, 's werelds tweede producent van mobieltjes, gaat weg van die mobieltjes. Het bedrijf, dat gisteren bar slechte resultaten moest bekendmaken, heeft beslist om de productie van mobilofoontoestellen volledig uit te besteden. Het gaat zich voortaan concentreren op de ontwikkeling van de telecomnetwerken.

Over heel 2000 heeft de productie en verkoop van gsm's, een sector waar bikkelharde concurrentie heerst, Ericsson immers met een verlies opgezadeld van 16,2 miljard Zweedse kroon (72 miljard frank). De ingreep is drastisch: de productie, totnogtoe in fabrieken in Zweden en Virginia, gaat naar toeleveranciers die met lagere kosten kunnen werken. Het Zweedse Flextronics neemt de productie over. 4.200 van de Ericsson-medewerkers gaan over naar Flextronics, 600 jobs verdwijnen. In totaal gaan in de afdeling gsm's nog 7.000 jobs overblijven, tegenover 16.800 eind vorig jaar. Ericsson is wel nog van plan om de mobilofoons onder zijn eigen merknaam op de markt te brengen. Ericsson heeft nu een marktaandeel van ruim 10 procent op de markt van de toestelletjes.

De resultaten van Ericsson over het hele boekjaar 2000 laten dan wel een mooie groei zien, het vierde kwartaal was ver beneden verwachting. Over het hele jaar steeg de omzet met 27 procent tot 273 miljard kroon (1.123 miljard frank). De winst voor belasting steeg van 16,4 miljard tot 28,7 miljard kroon (bijna 13 miljard frank).

Het vierde kwartaal is minder rooskleurig. De winst voor belasting, richtinggevend voor analisten, halveerde tot 4,6 miljard kroon. In de divisie gsm's liep het operationele verlies op tot 1,5 miljard kroon (6,5 miljard fr.).

Door de herstructureringen verwacht het bedrijf dat de winst tijdelijk eerst nog zal dalen. Ook de hevige investeringen in UMTS spelen daarin mee. Het eerste kwartaal moet geen winst worden verwacht, aldus het bedrijf in een mededeling. De omzetgroei over heel het jaar 2001 zal wel 15 tot 20 procent bedragen.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig