BRUSSEL -- De financiëledienstengroep Fortis verkoopt haar Amerikaanse dochter Fortis Financial Group (FFG), een levensverzekeraar, aan The Hartford Financial Services Group, voor een bedrag van 1,12 miljard dollar (49,3 miljard frank).

De transactie wordt naar verwacht in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar afgerond. Fortis realiseert naar eigen zeggen een substantiële meerwaarde op de verkoop. Fortis Inc, de Amerikaanse ,,poot'' van Fortis, gaat de opbrengst gebruiken om zijn balanspositie te verbeteren en om zijn schuldenlast af te bouwen.

FFG is gespecialiseerd in de verkoop van ,,variabele'' levensverzekeringen -- levensverzekeringen met variabele annuïteiten en variabele uitkeringen --, traditionele levensverzekeringen en collectieve beleggingsfondsen. Het beheert voor ongeveer 11 miljard dollar (484 miljard frank) aan activa, waaronder voor zo'n 4 miljard dollar in beleggingsfondsen.

FFG was volgens Fortis eind jaren tachtig een van de eerste maatschappijen in de Verenigde Staten die variabele levensverzekeringen aanboden. Intussen is die markt echter sterk gegroeid: tegenwoordig zijn dergelijke variabele producten goed voor meer dan een derde van de totale verkoop van verzekeringen. FFG had een stevige groei en rendabiliteit, maar slechts een gering marktaandeel.

Vandaar dat Fortis besliste FFG van de hand te doen. De strategie van Fortis in de Verenigde Staten bestaat er immers in zich toe te leggen op gespecialiseerde activiteiten, via dochterbedrijven die een leidende positie bekleden in hun niche. Dat was met FFG niet meer het geval.

De koper, Hartford, is de zesde Amerikaanse verzekeraar. Dankzij de overname van FFG klimt Hartford van de vijfde naar de derde plaats op de markt voor variabele levensverzekeringen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig