HAASRODE -- De netwerkintegrator Telindus heeft vorig jaar een omzetstijging met 61 procent geboekt en een stijging van de nettowinst met 454 procent. Daarmee doet het bedrijf het beter dan vooropgesteld. Voorzitter John Cordier zegt dat Telindus, een minderheidsaandeelhouder van Mobistar, een eventuele kapitaalverhoging van de mobilofoonoperator niet zal volgen. ,,Onze activiteit is netwerkintegratie, en geen operatie van netwerken'', aldus Cordier.

De bedrijfsopbrengsten van Telindus stegen met 61 procent, van 342,7 miljoen euro tot 550,1 miljoen euro (22,1 miljard frank). De grootste omzet haalt Telindus nog altijd uit de verkoop van hard- en softwareproducten (76 procent), waarvan het grootste deel Cisco-apparatuur.

De diensten vertegenwoordigen slechts 24 procent. Voor analisten is dat een negatief teken, omdat op verkoop van producten minder marge te halen is. Volgens Erik Van Zele, die Cordier is opgevolgd als gedelegeerd bestuurder van de groep, zal de ervaring die de groep heeft inzake netwerkbeveiliging het aandeel van de diensten kunnen doen groeien. Van Zele geeft daarbij het voorbeeld van een integratie- en beveiligingsproject ter waarde van 1 miljard frank, dat Telindus in de wacht heeft gesleept voor de luchthaven van Tel Aviv.

De operationele winst steeg van 15 miljoen euro tot 22,9 miljoen euro (923 miljoen frank). De geconsolideerde nettowinst steeg zelfs met 454 procent (aandeel van de groep) van 23 miljoen euro tot 127 miljoen euro (5,1 miljard frank). Telindus boekte meerwaarden op de verkoop van aandelen in Ubizen (86 miljoen euro) en Mobistar (27,7 miljoen euro). De groep houdt nu nog 5,1 procent over. Wellicht volgt op termijn een verdere afbouw van het belang. Cordier, die tegelijk Telindus-voorzitter en voorzitter van Mobistar is: ,,De focus van Telindus ligt op netwerkintegratie. De operatoractiviteiten vergen, met UMTS op komst, enorme kapitaalsinspanningen. Dat is niet voor ons.'' Of Cordier dan voorzitter van Mobistar kan blijven? ,,Het een staat niet meteen in verband met het ander.''

Telindus verwacht dat in 2001 een groei van minstens 25 procent kan worden gehaald, zowel qua omzet als winst. ,,In tegenstelling tot sommige van onze concurrenten die hun groei afgezwakt zien tot 10 of 15 procent'', aldus Cordier.

Het aandeelhouderschap van Telinfo is volgens John Cordier stabiel. Of hij met zijn persoonlijke holding, die ruim een kwart van de aandelen heeft, nog wenst aanwezig te blijven nu hij de fakkel van gedelegeerd bestuurder heeft doorgegeven? ,,We zijn een stabiele aandeelhouder.'' Het aandeel van Sidinvest (Sidmar en Gimvindus, dat door de Vlaamse regering een andere bestemming zal krijgen) van ongeveer 7 procent kan volgens Cordier op termijn wel wijzigen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig