BRUSSEL -- Het taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie en het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke (Allen & Overy Belgium) gaan uit elkaar. L&H was jarenlang de belangrijkste klant van LCV. Managing partner Louis Verbeke wierp zich op als de vertrouwensman van L&H. De nieuwe CEO Philippe Bodson wil echter met een ,,nieuwe lei'' beginnen en ook LCV voelde zich niet langer comfortabel.

Philippe Bodson, sinds vorige week CEO van L&H, wil een expliciete breuk creëren tussen het oude L&H en het nieuwe bedrijf. Bodson wil herbeginnen met een schone lei en neemt daarom afstand van een aantal adviseurs van het bedrijf. De belangrijkste wijziging is dat Loeff Claeys Verbeke, de huisadvocaat, ingeruild wordt voor een ander advocatenbureau.

LCV, dat eind vorig jaar opging in het Britse Allen & Overy, zou volgens betrokkenen zich eveneens niet langer comfortabel gevoeld hebben met het dossier. ,,De beslissing tot afbouw van de relatie gebeurde in onderling akkoord'', luidde het gisteren. Bodson zelf was gisterenavond niet bereikbaar voor commentaar, maar het bedrijf liet wel nog inderhaast een persbericht uitsturen.

Psychologisch gaat het om een vergaande stap. De opgang van L&H is nauw verweven met LCV. Topadvocaat Louis Verbeke wierp zich jarenlang op als symbool achter een nieuwe generatie van Vlaamse bedrijven. Verbeke en enkele van zijn zakenvrienden steunden actief de expansie van het taaltechnologiebedrijf rond Jo Lernout en Pol Hauspie. Verbeke, zelf afkomstig uit Ieper, werd er de belangrijkste vertrouwensman. Verbeke verblijft momenteel in het Zwitserse Davos en was niet bereikbaar voor commentaar.

Lernout & Hauspie is al enkele jaren de belangrijkste klant van Loeff Claeys Verbeke met jaarlijks gefactureerde bedragen van 20 tot 30 miljoen frank. Afgelopen jaar was dat wellicht niet anders. LCV verloor eind vorig jaar ook al zijn belangrijke tak arbeidsrecht toen Thierry Claeys zich afscheurde.

Voor L&H betekent het afscheid dat het in deze crisistijd van advocatenkantoor moet veranderen. Waarnemers verwachten nog belangrijke juridische verwikkelingen in dit dossier. Philippe Bodson gaat ook nog van andere adviseurs afscheid nemen. Het mandaat van de bedrijfsrevisor is daar niet meteen bij, want dat wordt vastgelegd voor een periode van drie jaar.

Het wordt voor L&H niet gemakkelijk om goede adviseurs te vinden, want de meeste kantoren werken al op het dossier. De Bandt Van Hecke werkt voor de banken, Stibbe voor Stonington en Déminor, Dieux Geens voor KPMG. Vergels Advocaten, een eerder bescheiden Brussels kantoor, neemt enkele taken van LCV over. L&H en Dictaphone vragen de Amerikaanse rechtbank om Vergels Advocaten te erkennen als huisadvocaat. De groep heeft onder chapter 11 toestemming nodig om de erelonen van het advocatenbureau te betalen. Liedekerke, Waelbroek, Wolter, Kirkpatrick & Cerfontaine wordt de nieuwe ,,hoofdadvocaat''.

Een dag eerder had een Amerikaanse chapter-11-rechter al een kredietbrief van L&H goedgekeurd voor het verkrijgen van noodfinanciering. KBC Bank was ook bereid een krediet te verstrekken dat, op basis van gegevens voorgelegd aan de rechtbank, goedkoper was dan de Amerikaanse financiering, maar werd bedankt. KBC wou maar krediet verschaffen tot 30 juni, wat impliceerde dat tegen dan activa zou moeten worden verkocht. L&H kreeg eerder al interesse voor het vertaalbureau Mendez terwijl DaimlerChrysler de divisie autotoepassingen wil kopen.

Duidelijk is dat de operationele herstart van het bedrijf nog altijd in zijn kinderschoenen staat. ,,Men heeft de financiering, maar de mensen zijn gedemotiveerd en niemand doet er wat aan. De uittocht duurt voort. Op die manier gaat het niet lukken'', klaagt een werknemer van L&H. Eén van de ideeën is om ook een algemeen operationeel directeur te benoemen die CEO Bodson zou bijstaan.

Behalve in het uitkiezen van nieuwe financiers en advocaten stopt het bedrijf ook nog veel tijd in pogingen om de bijzondere aandeelhoudersvergadering (BAV) te verdagen. Volgens insiders zou maandag al een nieuw verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank met als vraag de BAV pas op 20 april te laten doorgaan. L&H wou daar gisteren geen commentaar op geven, uit schrik voor een negatieve reactie van de Ieperse rechtbank.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig