BRUSSEL -- Medio 2003 hebben alle elektriciteitsverbruikers in Vlaanderen -- 3 miljoen gezinnen -- de handen vrij om stroom te kopen waar ze zelf willen. De Vlaamse regering heeft gisteren beslist om de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt in het Vlaamse landsgedeelte gevoelig te versnellen. In de Belgische elektriciteitswet is nog geen sprake van een dergelijke maatregel.

Tussen 1 juli 2001 en 1 juli 2003 krijgen elektriciteitsverbruikers in vier stappen de vrijheid om zelf te gaan shoppen bij stroomleveranciers. Vandaag hebben alle stroomklanten die minder dan 100 gigawattuur verbruiken wettelijk geen keuze. Electrabel besloot daarna wel zelf om die drempel te verlagen tot 40 gigawattuur. Maar het kringetje klanten dat zelf op zoek kan gaan naar een stroomleverancier, bleef klein. Het gaat uitsluitend om grote industriële bedrijven.

Particuliere verbruikers en de kleine en middelgrote ondernemingen bleven gebonden aan de elektriciteitsintercommunales. Die verdelen momenteel heel België en dus ook Vlaanderen in regionale leveringsmonopolies.

Daar komt nu een einde aan. Vanaf 1 juli krijgen alle 174 verbruikers die meer dan 20 gigawattuur verbruiken hun vrijheid terug. Op 1 januari 2002 daalt de verbruiksdrempel tot 1 gigawatt (2.615 verbruikers), op 1 januari tot 56 kilovoltampère (42.000 verbruikers). Op 1 juli 2003 worden tenslotte de overblijvende drie miljoen stroomverbruikers vrijgemaakt.

De Vlaamse minister van Energie, Steve Stevaert, had het gisteren over een ,,harde en drastische aanpak''. De versnelde vrijmaking is volgens hem onvermijdelijk. Hij wees erop dat de vrijmaking in verscheidene buurlanden -- Nederland en vooral Duitsland en Groot-Brittannië -- al een heel eind verder staat.

Hij verwees ook naar de Europese Commissie die werkt aan een richtlijn die een verplichte vrijmaking van de stroommarkt tegen 2005 inhoudt.

Minister Stevaert beklemtoonde gisteren ook dat met de volledige vrijmaking van de elektriciteitsmarkt in Vlaanderen ook een kruis wordt gezet over de langetermijncontracten voor de levering van elektriciteit van Electrabel aan de gemengde intercommunales. ,,Ze zijn dan zonder voorwerp geworden'', verklaarde hij. De wet bepaalt dat de distributie-intercommunales hun elektriciteit vrij mogen aankopen in de mate dat hun clientèle de vrijheid heeft gekregen om stroom te kopen waar het dan wil.

De Vlaamse regering biedt de gemeentelijke vennoten van de elektriciteitsintercommunales wel nog een kans om hun klantenmonopolie ten gelde te maken. De intercommunales kunnen voor medio 2003 hun klanten doorsluizen naar een stroomverkoopbedrijf. ,,Ik hoop dat de intercommunales hun klanten zo duur mogelijk verkopen. Steden en gemeenten die handig onderhandelen, kunnen heel wat geld in de wacht slepen'', gaf Stevaert gisteren als goede raad mee.

De waardering van de klantenbestanden is in de schoot van de gemengde intercomunales een bron van almaar meer discussie tussen de gemeentelijke aandeelhouders en de particuliere vennoot Electrabel. Totnogtoe hebben alleen de puur gemeentelijke elektriciteitsintercommunales een prijskaartje geplakt op de waarde van hun klantenbestand. Ze waarderen elke verbruiker op 10.000 frank.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig