BRUSSEL -- Kroostrijke gezinnen profiteren vanaf begin 2002 het meest van een tweede gratis stroom-maatregel van de Vlaamse regering. Elk gezinslid is goed voor 100 kilowattuur gratis. Volgens de minister van Energie, Steve Stevaert, wordt elektriciteitslevering een basisrecht voor elke Vlaamse burger. De stroomleveranciers draaien op voor de gratis elektriciteit.

Een gezin met twee kinderen kan rekenen op 400 KWh gratis. Dit stroomvolume komt bovenop de beslissing van vorig jaar om elk Vlaamse gezin 100 KWh gratis te geven. Ter vergelijking: het gemiddelde verbruik van de particuliere verbruiker schommelt tussen 3.000 en 3.500 kilowattuur per jaar. Met de beslissing van de Vlaamse regering gaat een gezin van vier jaarlijks ongeveer 3.000 frank besparen op zijn elektriciteitsfactuur.

Volgens de Vlaamse minister van Energie, Steve Stevaert, moet de gratis stroom een minimale levering garanderen aan alle Vlaamse gezinnen. Stevaert motiveerde de regeringsmaatregel door te wijzen op een van de risico's in een vrijgemaakte elektriciteitsmarkt. De vrees bestaat dat stroomverkopers vooral interesse hebben voor particuliere klanten die voldoende kilowattuur verbruiken en op tijd hun facturen betalen.

Voorts stelde minister Stevaert dat de tweede maatregel in verband met gratis stroom voor Vlaanderen geenszins in de plaats komt van de prijsmaatregelen van de Belgische regering. Klanten die het sociaal stroomtarief genieten -- de zeer bescheiden inkomens -- krijgen vanaf dit jaar al 500 kilowattuur gratis.

Kroostrijke gezinnen met een zeer bescheiden inkomen die in het Vlaamse landsgedeelte wonen, gaan bijgevolg hun elektriciteitsfactuur vanaf medio 2002 gevoelig zien dalen.

De Vlaamse regering vindt dat de elektriciteitsleveranciers de kosten van de twee gratis stroom-maatregelen moeten dragen. De overheid is niet van plan om een bijdrage te leveren. ,,Voor ons moet het een nul-operatie zijn'', verklaarde minister Stevaert. Welk bedrag de stroomleveranciers moeten opzij zetten voor de financiering van deze minimale stroomlevering, is niet bekend.