BRUSSEL -- Een monsterprovisie van 48,4 miljard frank: Interbrew neemt een forse dosis antibioticum om de financiële kater van Bass uit te zieken. Maar 's lands grootste brouwer zal tegelijk het ongemeen strenge oordeel van de Britse minister van Handel toch aanvechten? In tegenstelling tot wat men zou kunnen vermoeden, zijn die twee mededelingen niet in tegenspraak. Het juridische weerwerk is vooral bedoeld om de verkoop van de mislukte overname te vergemakkelijken.

Na enkele weken van stilzwijgen, kwam Interbrew gisteren terug uit zijn schelp. Gedelegeerd bestuurder Hugo Powell, gesterkt door het vertrouwen van de raad van bestuur, deed er alles aan om een zelfverzekerde indruk na te laten. Interbrew wil de bladzijde-Bass omslaan. Maar niet zonder slag of stoot.

,,We hebben advies ingewonnen bij acht verschillende advocatenbureaus. Elk van hen noemt de remedie niet in verhouding tot de mogelijke schade. We hebben dan ook de beslissing genomen het oordeel aan te vechten.'' Powell concentreerde zich evenwel op de voorgestelde remedie, minder op het verdict zelf. Tijdens een druk bijgewoonde conference call , verweet hij de Britse minister met name ,,een gebrek aan flexibiliteit''. Vooral de strikte voorwaarden waaraan de Belgische brouwer zich dient te houden om een nieuwe overnamekandidaat te zoeken, zijn een brug te ver, vindt Powell.

De timing -- Interbrew heeft zes maanden om een koper te vinden -- en het voorafgaande akkoord van de competition commission kunnen Interbrew zuur opbreken. ,,Twee jaar lijkt me al heel wat realistischer. We hebben een geval gevonden waar de overnemer zelfs een periode van vier jaar heeft gekregen.''

Zoals de zaken er nu voorstaan, zullen er niet veel gegadigden opdagen voor Bass. Want andere grootheden uit de bierwereld, zoals het Deense Carlsberg, hebben al een aanzienlijke marktpositie in Groot-Brittannië en kijken aan tegen dezelfde moeilijkheden waarmee ook Interbrew te kampen had. Voor de overblijvende partijen -- South African Breweries, Heineken -- speelt de tijd in hun voordeel.

Daarom wil Interbrew bij de rechter verkrijgen dat het in tussentijd ook mag investeren in Bass. En de tijd krijgt om de vruchten van zijn investeringen te zien. Ook de modaliteiten van de nieuwe transactie staan ter discussie. Interbrew wil ook andere betalingsmogelijkheden dan een bod in cash. Een ruiloperatie met andere brouwerijen zou de verkoop aanzienlijk vergemakkelijken.

,,Plan conservatively, act boldly'', liet Powell zich ontvallen tijdens een interview met De Standaard , net nadat Interbrew de knoop had doorgehakt om naar de kapitaalmarkt te trekken. Gisteren liet hij opnieuw een staaltje van conservatisme zien, weliswaar nadat de daden anders waren uitgedraaid. De financiële last van 1,2 miljard euro is bijzonder ruim geschat. Die som vertegenwoordigt meer dan een derde van het oorspronkelijke overnamebedrag van Bass Breweries; het mogelijke verlies wordt op 20 procent geschat. Bovendien behoudt Interbrew naar alle waarschijnlijkheid nog de exportbelangen van Bass en de brouwerij van de groep in Tsjechië.

De vraag of het niet eerlijker was geweest voor de nieuwe mede-eigenaars de beursgang enkele maanden uit te stellen -- tot de beleggers zekerheid hadden over de Britse dubbelslag -- lag natuurlijk op ieders lippen. ,,De risico's stonden duidelijk vermeld in het prospectus van de beursgang'', reageerde Powell droog.

Als toemaatje gaf Interbrew een voorsmaakje van de jaarresultaten van het jaar 2000. En die zagen er mooi blinkend uit. De winst voor belastingen van de groep -- uitgezonderd de Britse belangen -- ging er volgens Powell minimaal met 25 procent op vooruit. Een resultaat dat de hooggespannen verwachtingen nog overtreft.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig