Interbrew
© fdm
BRUSSEL -- De Belgische biergigant Interbrew schat het verlies van zijn gemiste overname in Groot-Brittannië op 1,2 miljard euro, omgerekend 48,4 miljard frank. Het Leuvense bedrijf werd eerder deze maand verplicht de brouwerij Bass terug te verkopen omdat de transactie ,,schadelijk geacht werd voor de consument.'' Maar Interbrew legt zich niet neer bij die beslissing: het tekent verzet aan bij een Britse rechtbank.

Het verlies komt er omdat de brouwer geen terugkoopclausule in het overnamecontract had laten opnemen, naar eigen zeggen omdat dat ,,deel uitmaakte van de verkoopsvoorwaarden''.

Toen de Britse minister van Handel en Industrie, Stephen Byers, de overeenkomst blokkeerde, werd Bass ook een zware financiële kater. Geen enkele andere brouwer zou zoveel willen betalen als Interbrew. Interbrew kon 2,8 miljard pond, toen 154 miljard frank, neertellen omdat het al een brouwerij in Engeland bezat. De hoge prijs was gerechtvaardigd door de synergieën tussen Whitbread en Bass.


Aandeel
Het bedrag wordt opgenomen als een eenmalige financiële last. Daarmee wil Interbrew de pagina omdraaien. Al gaat de brouwer ook in het verweer. Eerstdaags wordt er bij een Britse rechtbank verzet aangetekend.

De beleggers reageerden positief op het nieuws en stuwden het aandeel 4,5 procent hoger. Het geplaagde aandeel tikte bij sluitingstijd af op 27,7 euro, een flink stuk boven het dieptepunt van 26,6 euro dat vorige week bereikt werd. Maar nog een lange weg verwijderd van het ijkpunt 33 euro, de prijs die Interbrew voor de beursgang op zichzelf had gekleefd.

Waarnemers spraken ook over een Bel 20-effect. De brouwer krijgt vanaf 1 februari een meer zichtbaar plaatsje op de beurs van Brussel, iets wat vele aandelenfondsen verplicht tot een positie in het aandeel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig