PARIJS (reuters) -- Hij doet het weer! De Franse bankier Michel Pébereau schrikt er niet voor terug om een knuppel in het hoenderhok van de Franse banksector te gooien en dingen te doen die men geacht wordt niet te doen.

Met zijn verrassingsact in het dossier Crédit Lyonnais zet Michel Pébereau opnieuw de Franse financiële wereld op stelten. Hij deed het ook al in 1999, toen hij met zijn bank BNP een dubbel vijandig bod lanceerde op twee concurrenten, Paribas en Société Générale, die met elkaar in het huwelijksbootje wilden stappen. Pébereau torpedeerde het bootje.

Het maakt duidelijk dat de bankier, die als briljant én arrogant wordt bestempeld, een agressieve aanpak niet schuwt en dat hij niet bang is om vijanden te maken. Pébereau, die de elitescholen Ecole Polytechnique en Ecole Nationale d'Administration doorliep, begon zijn carrière als inspecteur van Financiën. Hij werkte onder meer onder Valéry Giscard d'Estaing en Réne Monory.

Hij verliet de administratie in 1982 uit protest tegen het nationaliseringsbeleid van de socialistische president Mitterrand en ging aan de slag bij de kleine bank Crédit Commercial de France (CCF). Hij hielp CCF zich te ontwikkelen tot een middelgrote maar kwaliteitsvolle bank voor een select publiek.

In 1993 liet hij zich ertoe verleiden om de leiding te nemen over de toenmalige overheidsbank BNP, die op het privatiseringslijstje stond. Op een succesvolle manier leidde hij de bank door het privatiseringsproces, sneed in de kosten en dreef de winsten op.

Toen zijn concurrenten Paribas en Société Générale in 1999 besloten om te fuseren, dreigde BNP in Frankrijk tot een tweederangsrol te worden veroordeeld. Maar Pébereau reageerde snel en bracht een tegenbod uit op de twee. Paribas kon hij binnenhalen, Société Générale ontglipte hem. Maar tegen de verwachtingen in, maakte hij van de fusiebank BNP Paribas een succes. In die mate zelfs dat BNP Paribas vandaag wordt beschouwd als een van de succesvolste banken in Europa en de hoogste beurskapitalisatie heeft. Dat heeft hem heel wat goodwill opgeleverd.

Michel Pébereau staat bekend als een workaholic. Hij speelt ook piano en leest graag sciencefiction. Volgens zijn critici is hij een bloedeloze man die ijswater door zijn aderen heeft lopen.