Het aandeel van de platenmaatschappij EMI kreeg gisterochtend op de Londense beurs een dreun van bijna 30 procent. De derde muziekfabrikant ter wereld pakte uit met een winstwaarschuwing van formaat: de winst voor belastingen zal dit boekjaar (tot 31 maart 2002) naar verwachting 20 procent lager liggen dan vorig jaar. In de eerste jaarhelft (tot eind deze maand) zou de platendivisie zelfs een klein operationeel verlies boeken.

EMI wijst met een beschuldigende vinger naar de consumenten in Noord- en Latijns-Amerika, die blijkbaar minder geld uittrekken voor de aankoop van cd's en andere muziekdragers.

Tegelijk maakte EMI bekend dat het zich gaat terugtrekken uit de productie en distributie van muziek. Daarover wordt met verschillende potentiële partners gepraat; het platenhuis hoopt rond nieuwjaar met meer details te kunnen komen. EMI legde zich de afgelopen jaren vooral toe op het vinden van partners om activiteiten op het Internet te ontplooien.

Het productiehuis van onder anderen The Beatles, Lenny Kravitz en Pink Floyd gaat ook flink besparen. In Latijns-Amerika verdwenen zowat 100 jobs, en een samenvoeging van de kantoren in Europa en Noord-Amerika moet een jaarlijkse besparing van 65 miljoen pond (104 miljoen euro) opleveren. Om de herstructurering door te voeren, slikt EMI wel een eenmalige last door van 100 miljoen pond (160 miljoen euro), waarvan 15 % in de eerste jaarhelft wordt geboekt.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.