ZAVENTEM -- De aandeelhouders van CS2 hebben gisteren ingestemd met het uitgeven van een ,,noodlening'' ten voordele van een onbekende partij. ,,We hebben het geld nu nodig, we moeten het halen waar we het kunnen halen'', zei gedelegeerd bestuurder Yves De Poorter. De hoofdaandeelhouders rond de Gimv staan de helft van hun aandelen af als ,,welkomstgeschenk''.

De kleine aandeelhouders van CS2 kregen gisteren nog altijd niet te horen wie achter de Luxemburgse vennootschap Business 21 steekt, waarmee onderhandeld wordt over een noodlening van 25,138 miljoen dollar (27,43 miljoen euro). Volgens Yves De Poorter is de hoofdaandeelhouder een Amerikaanse fondsenverschaffer.

,,Zolang het akkoord niet rond is, mogen we de naam niet bekendmaken.'' Duidelijk is dat CS2 de naam ook stil houdt om geen risico's te nemen met het oud-management van CS2 rond de Amerikaan Steve Lerner.

Het water staat CS2, dat sinds 29 juni onder een definitief gerechtelijk akkoord werkt, duidelijk aan de lippen. Als het geld niet heel snel binnenkomt, gaat het bedrijf failliet -- ook al probeerde voorzitter Stefaan Nicolay gisteren de realiteit minder hard voor te stellen. ,,Het heeft geen zin voor paniek te zorgen'', zei Nicolay.

Dat CS2 met de rug tegen de muur staat, blijkt ook uit de voorwaarden die Business 21 stelt. De hoofdaandeelhouders moeten als welkomstgeschenk de helft van hun huidige aandelen afstaan aan Business 21. De Gimv bezit vandaag 17,79 procent van CS2, Fortis is goed voor 6 procent en het aan de Gimv gelieerde IT Partners heeft 24 procent.

De lening die Business 21 zou opnemen, heeft een looptijd van drie jaar, een rente van 7 procent en draagt 48,03 miljoen warranten die recht geven op evenveel aandelen. Samen met de massale verwatering van het herstelplan (omzetting van schulden in converteerbare obligaties) kan het aantal aandelen hierdoor met een factor 7,5 stijgen van 16,01 miljoen nu tot 121,1 miljoen.

Business 21 kan, als iedereen zijn rechten uitoefent, 44,6 procent van de aandelen verwerven. Volgens Nicolay heeft het fonds geen ambities om CS2 te gaan leiden.

De lening met Business 21 is nog niet helemaal rond. Het fonds heeft al toegezegd dat het de lening wil opnemen, maar CS2 wil eerst het geld gestort zien alvorens te tekenen. Volgens Nicolay is het door de affaire-Bin Laden complex geworden om geld van de VS naar Europa over te schrijven.

De lening moet volstaan om CS2 door de grootste crisis in de halfgeleidersector te loodsen in twintig jaar. CS2 reduceerde het personeelsbestand al van circa 260 medewerkers naar 186. In september vloeien er nog eens 36 medewerkers af. Dat is nog altijd te veel voor de bezettingsgraad van 15 procent die de chipverpakker nu heeft. ,,Heel wat mensen hebben nu niks te doen, maar we willen het (gespecialiseerd) personeel hebben wanneer de vraag weer aantrekt'', zei De Poorter.

De aandeelhouders van CS2 stemden gisteren ook voor een voortzetting van de activiteiten tot na de volgende jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Het eigen vermogen van CS2 is gezakt tot onder de helft van het maatschappelijk kapitaal. CS2 verloor in de eerste jaarhelft 13,8 miljoen euro (556,6 miljoen frank) op een omzet van 8,09 miljoen euro (326,3 miljoen frank).