De fikse beursstijging van maandag werd gisteren voortgezet in Japan en Europa, maar de winst beperkte zich in de meeste markten tot een goed procent. Wall Street twijfelde tussen winst en verlies.

Azië trok zich op aan de goede prestatie van Wall Street op maandag. In Japan trokken vooral de exportaandelen aan de kar. Sony deed er 4 procent bij tot 4.390 yen. Toyota Motor werd 7,6 procent duurder tot 2.970 yen. De kabelmaker Furukawa Electric steeg met 2,1 procent tot 693 yen, nadat de Amerikaanse sectorgenoot JDS Uniphase maandag had gewaagd van ,,vroege indicaties van een stabilisering'' van de markt.

De andere Aziatische beurzen namen aanvankelijk deel aan het herstel, maar verloren uiteindelijk toch terrein. Taiwan verloor 1,1 procent, Korea 2,1 procent. In Hongkong verloor het gsm-aandeel China Mobile 6,1 procent nadat de regering een tariefverhoging voor doorgeschakelde gesprekken had geblokkeerd.

In Europa gingen vooral de aandelen vooruit die kunnen profiteren van een economisch herstel volgend jaar. Ook de luchtvaart- en toerismeaandelen gingen door op het elan van maandag. De Dow Jones Europe Stoxx 50 index ging 1,4 procent omhoog naar 3.122,39 punten.

De Nederlandse chemiegroep Akzo Nobel was één van de winnaars, met 8,9 procent winst tot 42,2 euro. Ook de andere chemieaandelen deden het goed. De Franse fijnchemiespecialist Rhodia werd 12 procent duurder tot 7,25 euro. Het Nederlandse DSM steeg met 4,7 procent tot 32,67 euro en het Britse ICI met 5,1 procent tot 310 pence.

Air France sloot 7,4 procent hoger op 11,55 euro, waardoor het verlies sinds 11 september nu op 28 procent staat. De uitbater van cruiseschepen P&O Princess sprong 17 procent hoger naar 210 pence en staat nu 42 procent lager dan voor de terreuraanvallen. De Franse hotelketen Accor deed er 3,9 procent bij tot 30,75 euro, goed voor 21 procent verlies sinds 11 september. De discount-luchtvaartgroep Ryanair Holdings werd in Dublin 4,5 procent duurder tot 7,85 euro.

In de financiële sector kon BNP Paribas overtuigen met 5,4 procent winst tot 85,1 euro. ASML, de Nederlandse fabrikant van toebehoren voor de halfgeleidersector, klom met 11 procent tot 13,62 euro dankzij een strong buy bij Deutsche Bank. In Londen speelde de platenmaatschappij EMI dan weer 35 procent kwijt tot 214 pence, waardoor het aandeel één van de kleinste wordt uit de sterindex FTSE-100. Een andere opvallende verliezer was het voedingsconcern Unilever, met 4,7 procent tot 55,45 euro in Amsterdam. De groep had maandag gezegd dat de winst in het derde kwartaal stabiel zal blijven.

In Brussel boekte de Bel-20 een ruime winst van 1,7 procent. De grootste beweging was er bij de kleinere aandelen buiten de index. De uitbater van wegrestaurants Carestel was één van de grote verliezers, met 19 procent tot 7,8 euro. Roularta, dat maandag eveneens resultaten bekendmaakte, werd 4 procent goedkoper tot 18,25 euro.

Een aanvankelijke stijging in Amerika doofde rond de middag uit. De beleggers wachtten op nieuwe economische gegevens die een verdere stijging van de beurs zouden kunnen rechtvaardigen. Eerder op de dag raakte bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen al in de eerste weken van september zeer sterk is gezakt, nog voor de aanslagen op het WTC en het Pentagon. Rond één uur 's middags stond de Dow 0,38 procent lager op 8.572 punten. De Nasdaq Composite noteerde stabiel op net geen 1.500 punten.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.