TURNHOUT -- Het Turnhoutse Carta Mundi, Europees marktleider in de productie en de verkoop van speelkaarten, neemt de Zwitserse uitgeverij Urania Verlags over via zijn dochterbedrijf AGMüller. Urania Verlags AG is de voornaamste uitgever voor de Duitstalige landen van boeken over tarot, astrologie, waarzeggerij en spiritisme.

Met de overname van Urania Verlags AG doet Carta Mundi voor de eerste maal een stap buiten de speelkaartenbusiness. ,,De overname schept tal van mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van tarotkaarten en boeken, waardoor Carta Mundi zijn internationale positie in de tarotwereld nog verder zal versterken'', zegt het bedrijf in Turnhout. De esoterische producten kennen een wereldwijde markt, waarbij de VS, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk de voornaamste afzetgebieden zijn.

AGMüller, dat in 1999 door Carta Mundi werd overgenomen, werkte al nauw samen met Urania Verlags. AGMüller commercialiseert, naast de typisch Zwitserse Jasskaarten, ook bridge-, poker-, patience- en kwartetkaarten. In het gamma zitten ook kinderspellen en licentieproducten zoals Papa Moll, Globi, Disneykaarten en de onlangs gelanceerde Harry Potter-speelkaarten.

Het productengamma van Carta Mundi is vandaag onderverdeeld in twee divisies: playing cards met daarin reclamekaarten, casinokaarten en de eigen speelkaartencollectie waartoe ook de licentiekaarten (Disney en Harry Potter) en de tarotkaarten behoren. In de tweede divisie, games, zit de productie van kaarten voor gezelschapsspelen (Monopoly en Cluedo) en de productie van verzamelkaarten (Pokémon).

Naast een hoofdkantoor en productievestiging in Turnhout heeft Carta Mundi twee productiecentra in Duitsland en de VS. Die drie vestigingen hebben een totale capaciteit van ongeveer 200 miljoen kaartspellen per jaar met ongeveer 550 werknemers. Welgeteld 97 procent van de productie wordt geëxporteerd naar meer dan 50 landen.

Vanaf 1 oktober worden alle esoterische producten van Carta Mundi, zowel de kaarten als de boeken, ook via het Internet aangeboden.