Als u wel weet hoe u geld, veel geld kunt verdienen, maar even vergeten bent wat daarmee aan te vangen, kan u een beroep doen op een ,,makelaar in quality time''. Die regelt een chef-kok die aan huis komt koken, want wéér op restaurant? Neen, liever niet. Zo'n persoonlijke assistent stuurt ook een mobiele car wash naar kantoor of een fitnesstrainer naar je buitenverblijf. Het piepjonge Amsterdamse bedrijfje ,,Personal Affairs'' regelt het allemaal, maar dat heeft dan wel z'n prijs.

Druk, druk, druk. Iedereen heeft het druk. Veel werk en weinig vrije tijd. De oplossing wordt nu geleverd door Personal Affairs, het bedrijfje van Monique Megens en Marjolein Boers. De twee noemen zich: makelaar in quality time. Pardon? ,,Wij zorgen ervoor dat de kwaliteit en kwantiteit van hun vrije tijd stijgt'', zegt Monique Megens. ,,Wij zijn dus makelaars in tijd.''

De twee zaakvoerders werkten tot voor kort als office managers bij een reclamebureau en een investeringsgroep. Office managers zijn een soort opgewaardeerde secretaresses die alles en nog wat regelen voor de goede gang van zaken op kantoor.

,,Daar ondervond ik dat er een markt bestaat voor onze service'', vertelt Marjolein Boers. ,,Ik regelde voor mijn toenmalige grote baas heel wat privézaken zoals tickets voor een musical, een weekendje in het buitenland en uiteindelijk organiseerde ik zelfs zijn trouwpartij. Hij schakelde mij liever in dan zijn eigen secretaresse, omdat die het net als hij erg druk had en omdat hij werk en privé liever gescheiden hield. Zo vermijd je bovendien nodeloos geroddel op kantoor.''

Personal Affairs biedt ondertussen vijf groepen van diensten aan. Bij de basisdiensten hoort de hondenuitlaatdienst. In plaats van zelf in de regen met je Rottweiler te gaan stappen, kan Personal Affairs iemand inhuren om dat in jouw plaats te doen. Marjolein Boers en Monique Megens regelen ook een origineel geschenk en herinneren je aan de verjaardagen van je geliefden. Marjolein Boers kreeg al de vraag van een klant die vond dat een bepaald koffiemerk zo'n mooi deuntje gebruikte in zijn reclamespot. ,,Hij wilde weten of die muziek op cd te krijgen was en of wij die wilden kopen. Wij hebben dan naar het reclamebureau en de koffieproducent gebeld. In geen tijd kon de man naar die muziek luisteren.''

,,Die problemen die wij oplossen, lijken op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar als je hierin wat ervaring hebt, valt het best mee'', zegt Monique Megens. Hoewel, toen ze een ruiker 'tulpen uit Amsterdam' in de Gazastrook moesten laten afgeven, was het toch even zoeken.

Personal Affairs regelt, als u dat zou wensen, ook uw was en plas. ,,Wij krijgen de huissleutel'', legt Monique Megens uit, ,,halen de vuile was op, brengen die naar de stomerij en twee dagen later leggen we de was gewassen en gestreken in de kleerkast. U heeft er geen omkijken meer naar. We kunnen er tevens voor zorgen dat een lekkere diepvriesmaaltijd op u wacht als u 's avonds moe naar huis keert.'' Neen, Monique hangt geen post-it op de ijskast met de boodschap: 'eten in de vriezer'.

De afdeling Personal Care levert de masseur of visagist aan huis en als je geen zin hebt om naar de fitness te gaan, komt de personal fitness trainer ook thuis.

-- Als je zo'n onpopulaire bullebak bent die niemand meer vindt om tegen te meppen op het squashterrein, kunnen jullie dan ook een tegenspeler inhuren?

,,Zo'n vraag hebben we nog niet gekregen, maar het moet mogelijk zijn. Geen vraag is ons te gek. Wij regelen alles, als het maar legaal is'', lacht Marjolein Boers.

De laatste groep diensten die Personal Affairs aanbiedt, is de fun . De twee dames regelen een fijn weekend, rijden een stretch limousine voor en helpen bij een verjaardagspartijtje van uw jongste. ,,Onlangs organiseerden wij voor een zakenman een operaweekend in Verona: wij reserveerden het hotel, de vliegtuigtickets, een Michelin-restaurant, een limousine en de toegang tot de opera.'' Dat is heel veel fun in weinig tijd.

-- Dan mis je toch het voorspel van het organiseren? Zo'n romantisch weekend voor je geliefde regelen is minstens net zo leuk als er samen naar toe gaan.

,,Dat is juist, maar zo'n man heeft daar gewoon geen tijd meer voor. Geld is voor die mensen geen probleem, tijd wel.''

had het waarschijnlijk al begrepen: deze service is niet voor iedereen weggelegd. Dat geeft Marjolein Boers toe. ,,Het is niet voor Jan en alleman. Dan kun je dit kwaliteitsniveau niet langer garanderen. Onze klanten zijn vaak topmensen uit het bedrijfsleven, mensen die 50 tot 60 uur per week werken en daarna ging zin meer hebben om nog wat te regelen voor hun schaarse vrije tijd. Zij zijn heel sterk gefocust op hun job, doen daar alles voor en willen zich niet laten afleiden door andere beslommeringen'', zegt Marjolein Boers. Om op de service van Personal Affairs te kunnen rekenen, moet je lid worden. Membership heet zoiets in het sjiekere deel van Amsterdam. Dan kan zowel een persoon als een bedrijf zijn. Een particulier betaalt 50 gulden of 900 frank lidgeld per maand. Als er iets georganiseerd moet worden, kost dat 120 gulden of 2.200 frank per uur. Personal Affairs werkt met een databestand van ongeveer 75 mensen die ingeschakeld kunnen worden als chef-kok, thuiswacht (65-plussers), visagiste, enzovoort.

-- Maar je privéleven laten regelen door een ander is zo onpersoonlijk.

,,Het is maar hoe je het bekijkt. In Nederland is er kritiek op de hondenuitlaatdienst. Waarom een hond aanschaffen als je die toch niet kan uitlaten, vraagt men zich af? Maar je kan even goed zeggen dat de eigenaar erg goed voor zijn beestje zorgt door hem te laten verwennen door ons. Je kan het vergelijken met de opkomst van de kindercrèche. In het begin vonden velen dat kil en onpersoonlijk. Wie laat nu zijn kind verzorgen door een wildvreemde, oordeelde men toen. Nu zegt men dat een crèche goed is voor de sociale ontwikkeling van het kind.''