CASIO: Digitale camera's zegen voor winst - DEUTSCHE TELEKOM: Biedt miljard voor Pools bedrijf - SCHIPHOL: Luchthaven waagt zich niet aan vooruitblik - SCHNEIDER ELECTRIC: Australische overname - STMICROELECTRONICS: Fabriek in Rennes dicht - VIVENDI: Amerikaanse belastingfactuur


CASIO: Digitale camera's zegen voor winst
De Japanse maker van consumentenelektronica Casio Computer verwacht dat de financiële resultaten van het lopende boekjaar (tot eind maart 2004) beter zullen zijn dan de eerdere vooruitzichten, dankzij de boomende verkoop van digitale camera's. Casio had in mei gezegd dat de nettowinst 8 miljard yen (61 miljoen euro) zou bedragen op een omzet van 480 miljard yen (3,7 miljard euro).


DEUTSCHE TELEKOM: Biedt miljard voor Pools bedrijf
Deutsche Telekom is bereid om aan Elektrim en Vivendi Universal een miljard euro te betalen voor hun belang van 51 % in het Poolse PTC, de grootste gsm-operator van Centraal-Europa. Het bod loopt tot 5 september. Het Franse Vivendi controleert 49 % van een dochter van Elektrim die zelf 51% van PTC bezit. Deutsche Telekom bezit de rest.


SCHIPHOL: Luchthaven waagt zich niet aan vooruitblik
De Nederlandse luchthavenuitbater Schiphol Group heeft in de eerste jaarhelft een stijging van de nettowinst geboekt met 7,6% tot 68,8 miljoen euro. Zonder meerwaarden op vastgoed zou de winst echter stabiel zijn gebleven. De groep vindt de toestand in de luchtvaartsector te onzeker om een financiële voorspelling te geven voor de rest van het jaar. Ze gaat uit van 40 miljoen passagiers voor heel 2003, en een stabilisering van het aantal vliegbewegingen op 400.000.


SCHNEIDER ELECTRIC: Australische overname
De Franse maker van elektrisch materiaal Schneider Electric betaalt 450 miljoen euro voor het Australische Gerard Industries. Met een van de verkopers, het Singaporese Clipsal Industries, gaat Schneider bovendien een joint venture oprichten om producten te verkopen in Azië. Topman Henri Lachmann hoopt met de Aziatische expansie de dalende verkoop in Europa en Noord-Amerika tegen te gaan.


STMICROELECTRONICS: Fabriek in Rennes dicht
STMicroelectronics, 's werelds vierde halfgeleiderfabrikent, gaat zijn fabriek in de Franse stad Rennes sluiten. Daarbij gaan zo'n 465 voltijdse en 136 tijdelijke banen verloren, aldus de lokale bonden en directie. STMicroelectronics wil alleen kwijt dat het op 3 september meer toelichting geeft bij de toekomst van de vestiging.


VIVENDI: Amerikaanse belastingfactuur
De Franse mediagroep Vivendi Universal kijkt aan tegen een Amerikaanse belastingclaim van 1,5 miljard (1,4 miljard euro) dollar plus intresten. De claim heeft te maken met de verkoop van aandelen van chemiegroep DuPont in 1995. Vivendi deelde gisteren mee de claim te zullen aanvechten voor de rechtbank. De Amerikaanse belastingdienst betwist de manier waarop Vivendi-dochter Seagram de verkoop van de aandelen destijds boekte.