BRUSSEL (bloomberg) -- De wereldhandelsorganisatie (WHO) heeft de nationale overheden opgeroepen om hun exportsubsidies voor landbouwgoederen stop te zetten en tijdens hun ontmoeting volgende maand in het Mexicaanse Cancun tot een akkoord te komen over de verlaging van industriële toltarieven.

Momenteel bekijken de onderhandelaars van 146 landen het voorstel dat werd opgesteld door Carlos Perez del Castillo, de ambassadeur van Uruguay bij de WHO en de voorzitter van de besturende raad.

De WHO is op zoek naar een doorbraak om de gesprekken weer op gang te trekken die tegen 2005 moeten leiden tot een algemeen handelsakkoord. Een finaal akkoord tegen het einde van volgend jaar, waarin het verlagen van de handelsbarrières voor financiële diensten zit, zou volgens de Wereldbank de wereldeconomie een stimulans van 800 miljard dollar per jaar geven.

Het voorstel wordt gesteund door secretaris-generaal Supachai Panitchpakdi en steunt op de ideeën die twee weken geleden naar voren werden gebracht door de Verenigde Staten en de Europese Unie in een poging tot het verminderen van hun hulp aan de landbouw, van exportsubsidies en van invoertarieven.

Maar veel landen die landbouwproducten exporteren, waaronder Australië, China en Brazilië, hebben al kritiek geuit op het EU-VS plan omdat het niet ver genoeg gaat in het ontmantelen van dure binnenlandse hulpprogramma's.

In het voorstel wordt opgeroepen om de beloftes van november 2001 na te komen. De overheden beloofden toen dat ze de exportsubsidies voor landbouwproducten geleidelijk aan zouden verminderen om ze uiteindelijk af te schaffen. In tegenstelling tot het vorige voorstel geeft Perez del Castillo deze keer geen einddatum waartegen de subsidies moeten verdwijnen.