In Azië ging de Japanse Nikkei index vrijdag licht achteruit, met 0,2 procent, ondermeer een gevolg van de dalende notering voor Sony (min 1,3 procent), de tweede grootste producent in de wereld van consumentenelektronica. Sony maakte lagere winstverwachtingen bekend door een daling van de verkoop van videospelletjes.

Ook de computerbedrijven NEC en Fujitsu gingen achteruit, met resp. 1 en 2,1 procent, omdat de vrees bestaat dat de vraag naar hun producten niet zal toenemen.

Winst was er wel voor twee grote exporteurs naar de VS -- Canon (plus 1,3 procent) en Honda (1,5 procent) -- omdat de economie daar tekenen van opleving vertoont.

Voor de hele week ging de Nikkei index 1,3 procent vooruit.

De beurzen in Europa zagen hoe de farmaceutische bedrijven een goede week hadden, na de winst- en omzetstijgingen bij Europese multinationals als GlaxoSmithKline, AstraZeneca en Roche. Bij GlaxoSmithKline bedroeg de winst op weekbasis 4 procent, bij AstraZeneca 2,6 procent en bij Roche 3 procent.

Goed nieuws ook voor de Franse autobouwer Renault, die zijn goede resultaten van donderdag bekroond zag met een winst op vrijdag van 3,8 procent.

Bij de grootste dalers op vrijdag was er de Nederlandse chemiegroep DSM, met een verlies van 3,4 procent, een gevolg van verlaagde winstverwachtingen.

De Dow Jones Stoxx 50 Index verloor vrijdag 1,3 procent, waardoor de winst op weekbasis tot 0,1 procent beperkt bleef. De Stoxx 600 ging vrijdag 0,8 procent omlaag, de weekwinst terugdringend tot 0,2 procent.

Vrijdag was er verlies op 14 van de 17 West-Europese beurzen, ook op Euronext Brussel, waar de Bel20 0,41 procent moest prijsgeven tot 1976,77 punten.

De bankwaarden noteerden zwak met verlies voor Fortis (min 1,60 procent), Dexia (min 1,05 procent) en KBC (min 1,35 procent). Winst was er voor UCB (plus 2,86 procent), bij een drukke handel. Het anti-allergiemiddel Zyrtec haalde goede verkoopcijfers in de VS in het tweede kwartaal, een stijging met 12 procent. De Belgische chemiegroep komt maandag met halfjaarresultaten. Ook de uitzendgroep Solvus veerde op met een winst van 1,9 procent.

Nog beter deed Icos Vision Systems, dat vrijdag met kwartaalwinst uitpakte. Het aandeel groeide aan met 4,4 procent. Ook Quest For Growth kon na goede resultaten 3,7 procent hoger klimmen.

Amerika. Ondanks (lichte) winst op vrijdag gingen de belangrijkste indexen op Wall Street voor het eerst in vijf maanden voor een tweede opeenvolgende week in het rood. De Standard & Poors 500 verloor deze week 0,8 procent, na vorige week al 0,5 procent te hebben prijsgegeven. Toch blijft de vooruitgang van de S&P 500 op 23 procent staan sinds het dieptepunt van de beurzen op 11 maart.

De Dow Jones Industrial Average ging afgelopen week 0,4 procent achteruit en de technologiebeurs Nasdaq verloor in de afgelopen vijf dagen ook al 0,4 procent.

Bedrijven als AOL Time Warner, eBay, Lexmark en Sun Microsystems gingen voorop in de dalende noteringen, na de bekendmaking van kwartaalresultaten die iets minder goed waren dan verwacht.

Ongeveer tweederde van de bedrijven in de S&P 500 hebben hun resultaten voor het tweede kwartaal al bekendgemaakt. De winsten lagen gemiddeld 6,2 procent hoger dan door analisten geraamd. Dat verleidt de betrokkenen om hun prognoses voor de tweede jaarhelft positief bij te kleuren. Volgens Thomson Financial liggen de resultaten gemiddeld slechts 2,8procent hoger dan verwacht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in